Fizikai aranybefektetés

Ebben a kiadványban megosztom egy Közép-európai aranykereskedő több, mint 10 éves tapasztalatát azokkal, akiket komolyan érdekel a legpatinásabb befektetés, a fizikai arany.

Igyekszem összefoglalni az aranybefektetéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, valamint megválaszolom az aranybefektetőket érdeklő legfontosabb kérdéseket, amelyeket az Ügyfelekkel folytatott napi szintű beszélgetésekből merítettem.

Biztonságos, megéri? Avagy miért jó a fizikai arany

Miért érdemes aranyat venni?

Több ezer éves tapasztalat, hogy az arany hosszú távon is megbízhatóan őrzi az értékét. A fizikai arany a generációkon átívelő vagyonmegőrzés kiváló eszköze. Az arany ellenáll az inflációnak, sőt, néhány százalékos reálhozamot is biztosít. Krízishelyzetekben szinte az arany az egyetlen, amely azonnal hordozható érték, és bárhol könnyen beváltható.

Az arany az egyik legjobb, gyermekeinkre és unokáinkra örökül hagyható befektetési eszköz. Ki ne szeretné segíteni őket az önálló élet megkezdésében? Ebből a célból például érdemes rendszeres felhalmozásként is félretenni aranyat. Ezt hagyományos aranylapkák és érmék formájában tehetjük meg, vagy akár fizikai arany alapú megtakarítási aranyszámlát is nyithatunk.

Mivel a nyugdíjak reálértéke minden várakozás szerint igen alacsony lesz – a demográfiai problémák miatt –, célszerű önmagunkról is előre gondoskodni. Erre is kiváló megoldás az aranymegtakarítás.

Mikor biztonságos befektetés az arany?

Amikor egy befektető fizikai aranybefektetésen gondolkozik, érdemes először azt eldöntenie, hogy szeretné-e hosszabb időtávon, akár 10-20 éven keresztül megőrizni az aranyát, vagy akár eleve azzal a céllal kíván vásárolni, hogy azt örökül hagyja utódaira.

Rövidebb távon ugyanis az arany évi 14-16%-os mozgásra képes, és ha mondjuk 1 éven belül el kell adni az aranyat, mert szükség van a pénzre, akkor könnyen előfordulhat, hogy a befektető veszteséget kénytelen realizálni.

Azonban évtizedes vagy hosszabb távlat esetén feltárulnak az arany rendkívüli tulajdonságai.

A World Gold Council alábbi ábrája szemléletesen fejezi ki mindezt. 1922-23-ban a német márka teljesen elértéktelenedett (első kék vonal). A nagy gazdasági világválság és a II. világháború a dollárt és a fontot kivéve az összes devizát „kivégezte”. Az 1970-es éveket követő hitelpénzrendszerben pedig az összes fejlett, illetve fejlődő ország devizája trendszerűen veszítette el az értékét az arannyal szemben.

Az arany megőrzi az értékét minden devizával szemben
Az arany megőrzi az értékét minden devizával szemben
Forrás: World Gold Council

Tehát azt a kérdést is fel kell tenni, hogy mennyire biztonságos, ha csak devizában denominált eszközökben tartjuk a pénzünket.

A fenti ábra erre is választ ad: ha dollárt, eurót vagy magyar forintot készpénz formájában széfben vagy 0%-os kamattal bankban tartunk, akkor az néhány évtizedes távlatban teljesen elértéktelenedik, míg az arany megőrzi az értékét.

USA dollár és Magyar forint vs. arany – Mit mond az idő az értékállóságról?

1974: 1 uncia arany: 43 dollár
2019: 1 uncia arany: 1280 dollár
A dollár értékvesztése: 96,64%

1946: 1000 gramm arany: 13.210 Ft
2019: 1000 gramm arany: 12.120.000 Ft
A forint értékvesztése: 99.89%

Mennyit fektessünk aranyba, és mekkora hozamra számíthatunk?

Mennyi pénzt érdemes aranyba fektetni az összes megtakarításon belül?

Régi bölcsesség szerint a likvid pénz 1/3-át érdemes aranyba fektetni. A modernebb korban, amikor a nyugdíj-előtakarékosság és az öngondoskodás előtérbe kerülésével a tőzsdei befektetések szerepe felértékelődött, a portfólióba 10-15%-nyi fizikai aranyat szoktak javasolni.

Mennyi az arany hozama? Érdemes a várható hozam miatt aranyba fektetni?

Az alábbi táblázat az arany hozamát mutatja be a különböző devizákhoz képest 2004-től 2019-ig. Az éves átlagos hozam (average: évente átlagosan ennyi százalékkal nőtt a befektetés értéke) minden devizanem esetében imponáló. Dollárban 8,5%, euróban pedig 9,4%.

Az arany hozama különböző devizanemekben
Az arany hozama különböző devizanemekben
Forrás: goldprice.org

Arannyal kapcsolatos jogszabályok: a befektetési arany áfamentessége

Mi is az a befektetési arany, és mi a helyzet az áfával?

Befektetési arany a legalább 995 ezrelék tisztaságú, 1 gramm súlyt meghaladó aranyrúd, aranytömb, aranylemez, illetve az 1800. után vert, legalább 900 ezrelék tisztaságú aranyérme.

A befektetési aranyérme esetében az áfamentesség további feltétele még, hogy az érmét kibocsátó országban törvényes fizetőeszközként kerüljön forgalomba, és az eladási ára legfeljebb 80%-kal haladja meg az arany aktuális, tőzsdei árfolyamát (világpiaci ár). A befektetési arany tehát áfamentes aranyrudat vagy aranyérmét jelent. Az áfamentesség fontos feltétele aranyrudak esetében, hogy az arany tisztasága 99,5%, vagy afölötti legyen. Az Európai Unióban 2000-től vált egységessé a befektetési arany adózása. Az EU célja a befektetési arany áfamentessé tételével az volt, hogy megkönnyítse az európai lakosság megtakarítási célú aranyfelhalmozását.

Magyarország a 2004-es uniós csatlakozását követően, a magyar és az EU-s jog harmonizációja keretében honosította meg a befektetési arany áfamentességére vonatkozó jogszabályokat. Erről az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 234-243. szakasza rendelkezik.

Befektetési aranytömbök, aranyrudak

A befektetési aranyrudak, aranytömbök, illetve aranylapkák legtöbbször finom aranyból, azaz 99,99%-os tisztaságú aranyból készülnek. Innen az elnevezés: négy kilences arany. Az aranytömbök gyártói legtöbb esetben a nemesfém-finomítók. A méretsorozat az 1 grammos aranylapkától kezdődik és a 400 unciás aranytömbig tart. Számos pénzverde és nemesfém-finomító gyárt aranyrudakat. A minősített aranyrúdgyártókról a London Bullion Market Association (LBMA) honlapján érdemes tájékozódni. Az LBMA kezeli a Gold List-et, valamint ellenőrzi a minőségi előírások betartását.

Európában a svájci gyártók (Argor, Valcambi, Metalor, Pamp), valamint a német Heraeus, illetve a belga Umicore aranyrúd termékei a legnépszerűbbek. Az USA-ban és Kanadában az előbb említett svájci gyártók, valamint az Asahi és a Royal Canadian Mint, Ausztráliában pedig a Perth Mint aranytömbjei a legkeresettebbek.

A befektetési aranyérméktől eltérően az aranyrudak piacára jellemző némi regionalitás, azaz például az amerikai gyártóknak nehéz betörni az európai piacra. A svájci gyártók élvezik a legnagyobb globális elismertséget, így például a Valcambi, az Argor vagy a Pamp a távol-keleti piacon is jelen vannak.

Közép-Európa legjei – A legfontosabb gyártók és termékeik

Közép-Európában, így Magyarországon is a svájci és a német gyártók rendelkeznek a legnagyobb piaci részesedéssel a befektetési aranyrudak piacán.

A svájci Argor gyár és termékei

A svájci Alpok lábánál elhelyezkedő Mendrisio nevű kisvárosban van a világ egyik legnagyobb aranyrúd gyártója az Argor-Heraeus üzem. Az eredetileg családi vállalkozásként induló cégben először a svájci UBS bank, majd a Commerzbank és a Münze Österreich szerzett tulajdonrészt, míg 2017-ben a Heraeus nevű német ipari konszern vásárolta ki az összes tulajdonost, így immár a teljes Argor vállalatcsoport a Heraeusé lett.

Az Argor saját márkás termékpalettája a teljes mérettartományt felöleli. A 2014-es Argor katalógus a következő befektetési aranyrúd termékeket tartalmazta:

Argor aranyrudak specifikációja 50 grammtól 12.500 grammig
Argor aranyrudak specifikációja 50 grammtól 12.500 grammig
Forrás: Argor - Conclude Zrt.
Argor aranylapkák specifikációja 1 grammtól 100 grammig
Argor aranylapkák specifikációja 1 grammtól 100 grammig
Forrás: Argor - Conclude Zrt.

Münze Österreich aranyrúd – A régiós piacvezető

Ausztriában és Magyarországon a Münze Österreich típusú aranyrudak a piacvezető termékek. Ez az osztrák aranypiac sajátosságaiból, illetve Bécs és Budapest közelségéből adódik. Az osztrák aranypiacon domináns szerepet játszik néhány nagybank az osztrák jegybank támogatásával. A legtöbb banki fiókban meg lehet vásárolni, és el is lehet adni a Münze Österreich logójú aranylapkákat, aranyrudakat.

A Münze Österreich Európa egyik legrégibb pénzverdéje, az osztrák jegybank leányvállalata, és a világhírű Bécsi Filharmonikusok befektetési aranyérmék előállítója. Ugyanakkor az Osztrák Pénzverde aranyrúd gyártásával nem foglalkozik, ezért a svájci Argor-Heraeus gyárral készítteti a saját márkás aranyrúdjait. A Münze Österreich aranylapkák és rudak az Argor logóját is magukon hordozzák, így a dizájnon kívül gyakorlatilag nincs köztük különbség, hiszen ugyanazon a gyártósoron készülnek, mint az Argor saját termékei.

A tulajdonos Heraeus cég is gyártat aranylapkákat és aranyrudakat leánycégével az Argorral. A 2-100 grammos mérettartományban szinte csak a csomagolás színében van különbség az aranylapkák között.

50 grammos Argor, Münze Österreich és Heraeus típusú aranylapkák összehasonlítása
50 grammos Argor, Münze Österreich és Heraeus típusú aranylapkák összehasonlítása
Forrás: Goldtresor

A Münze Österreich típusú 250 grammos aranyrudaktól kezdődően viszont fontos különbség, hogy míg az Argor és a Heraeus típusú rudakhoz gyárilag jár certifikát (egy tanúsítvány), addig a Münze Österreich típusú rudakhoz nem. Emiatt az utóbbi adásvétele és tárolása némileg kényelmesebb.

A Münze Österreich aranyrúd szortimentje: 250-1000 grammos aranytömbök
A Münze Österreich aranyrúd szortimentje: 250-1000 grammos aranytömbök
Forrás: Goldtresor

Az Argor és a UBS szabadalma a Kinebar technológia, amely tulajdonképpen egy hologram az aranylapka felszínén. Azonkívül, hogy biztonsági elemnek is kiváló, leginkább azért népszerű, mert különleges motívumok ábrázolására képes.

Argor aranyrudak Kinebar technológiával
Argor aranyrudak Kinebar technológiával
Forrás: Argor

Az alábbi példában a Kinebar technológia inkább az aranylapka felszínének díszítésére szolgál, ezáltal színarany ajándéknak szokták vásárolni.

A bécsi lovasiskola motívumai az Argor által gyártott Münze Österreich aranylapkákon
A bécsi lovasiskola motívumai az Argor által gyártott Münze Österreich aranylapkákon
Forrás: Goldtresor

Az Argor, a Münze Österreich és a Heraeus világmárkák

A Münze Österreich típusú aranyrudaknak jelenleg, ha csak csekély mértékben is, de pár ezrelékkel magasabb az áruk a másodpiacon, a Közép-európai régióban, mint a másik két versenytársnak. Ugyanez fordítva is igaz, hogyha a tengerentúlon vagy például Svájcban szeretné eladni az aranyrúdját a befektető, akkor valószínűleg kissé magasabb árat kapna az Argor rúdért, míg Németországban valószínűleg a Heraeus aranytömbért lehetne a legmagasabb ellenértéket kapni. A különbség azonban csupán ezrelékekben mérhető.

Ezért kijelenthetjük, hogy aki inkább Budapesten, Bécsben vagy mondjuk Pozsonyban szeretné majd eladni az aranyrúdját, annak Münze Österreich rúdba érdemes befektetnie. Azt azonban fontos leszögezni, hogy sokkal többet mozog az arany árfolyama akár egy nap alatt is, mint a 3 rúdtípus közti néhány ezreléknyi (prémium) különbség.

Budapesten minden aranykereskedő árusít és vásárol fel Argor, valamint Münze Österreich aranyrudakat. A Heraeus aranyrudakkal kevesebb kereskedőnél találkozhatunk a magyar fővárosban.

Más svájci aranyrúd gyártók népszerű termékei Közép-Európában

A Valcambi (és a német ESG Edelmetall) innovációja az „aranycsoki”, vagy hivatalos nevén: Combibar. Ez az aranyrúd vagy inkább aranylemez onnan kapta a becenevét, hogy 1 grammos egységekre tördelhető, mint egy tábla csokoládé. Minden egyes aranygramm felszíne el van látva felirattal, így önállóan is forgalomképes. A piac jól fogadta, hogy egyben meg lehet vásárolni 50 db 1 grammos aranylapkát, hiszen ugyanez grammonként megvásárolva jóval többe kerülne. Ez az aranyrúd típus kifejezetten abból a célból készült, hogyha olyan devizaválság törne ki, mint a két világháború közt Németországban, vagy 1946-ban Magyarországon, akkor lehessen fizikai grammarannyal fizetni árucikkekért.

Valcambi Combibar, népszerű nevén „aranycsoki”
Valcambi Combibar, népszerű nevén „aranycsoki”
Forrás: Conclude

Nagyon népszerű Valcambi termék még az 1 unciás aranylapka, amely elsősorban kedvező árával és szemgyönyörködtető dizájnjával ér el sikereket.

1 unciás Valcambi aranylapka
1 unciás Valcambi aranylapka
Forrás: Goldtresor

A Pamp nevű, méltán világhírű, svájci gyártó egyik legnépszerűbb terméke a „szerencsehozó” Fortuna lapka.

100 grammos Pamp gyártmányú „Fortuna” aranyrúd
100 grammos Pamp gyártmányú „Fortuna” aranyrúd
Forrás: Pamp SA

A nagyágyú: 400 unciás Good Delivery aranytömb

Csak nagybefektetők, illetve jegybankok szokták vásárolni a legnagyobb aranytömböket, a filmekből is ismert aranytéglákat. Az átlagosan 12,5 kg súlyú, Good Delivery szabvány szerint előállított tömböket egyenként kell lemérni, és a finomarany-tartalmukat kifejező súlyjegyzékkel ellátva tárolni.

A Good Delivery szabvány elég tág határokat (350-430 unciás súly) jelöl ki a legnagyobb aranyrudak számára, de a gyártók leggyakrabban 400 unciás tömböket állítanak elő. Ezeket az aranytömböket csak ritkán szokták kiszállítani a trezorokból.

A nagykereskedők, finomítók és a jegybankok közti aranyszámla elszámolások és aranykölcsönök fedezetéül is jellemzően 400 unciás Good Delivery tömböket tárolnak Londonban vagy más nagy aranyközpontokban.

A nem szokványos súlyú aranytömbök

Néhány országban öntenek 100 unciás (3110,3 grammos) aranytömböket is, illetve léteznek más mértékegység szerint öntött rudak is, például az Indiában és Nepálban az ókortól kezdve napjainkig használatos tola súlymértékben (11,6639 gramm) kifejezett rudak, vagy pedig Kínában a tael mértékegységű rudak, amelyek súlya 37,5 gramm.

Az Argor által gyártott 10 tola súlyú aranytömb
Az Argor által gyártott 10 tola súlyú aranytömb
Forrás: Argor.com

Különleges aranyrudak és aranyrúd gyűjtemények

A kínai Csing-dinasztia óta népszerűek a csónakformájú, kínai aranytömbök (yuanbao), amelyeket ma is vásárolnak ünnepi ajándékként, a kínai újév alkalmából.

0,5 tael súlyú, csónak alakú, kínai aranytömb (yuanbao)
0,5 tael súlyú, csónak alakú, kínai aranytömb (yuanbao)
Forrás: Bullion exchanges

Aranyrudakat több ezer éve öntenek, így vannak olyan gyűjtemények, amelyek a régi, valamint az ipari aranyrudak gyűjtésére specializálódtak. Nagyon híres a Rotschildok aranyrúd gyűjteménye, amelyet 2014-ben megvásárolt a német Degussa cég.

Magyarországon gyártott aranyrudak

2004 után a Magyar Pénzverő és a BÁV megbízásából a Metalart készített jellemzően 3 kilences tisztaságú aranyrudakat. A Magyar Pénzverő a firenzei forint mintájú 1 unciás lapkákból adott el nagyobb mennyiséget, a BÁV pedig magyar történelmi személyek képmásával ellátott aranyrudakat forgalmazott (pl. Mátyás királyt ábrázoló 50 és 100 grammos aranyrudakat). Nemcsak téglalap, hanem háromszög alakú, fél- és egyunciás aranylapkák is készültek a Metalartnál, a legnagyobb pedig az 1000 grammos aranyrúd volt. Ezeket ma már nem gyártják, így csak a másodpiacon lehet velük – egyre ritkábban – találkozni. Az áruk az arany világpiaci árán vagy kissé az alatt mozog. Jellemzően ötvösök vásárolják ezeket az aranyrudakat, ékszergyártásból kifolyólag. Indokolt lenne gyűjteményt létrehozni ezekből a néha meglepően szép aranytermékekből, mielőtt végképp visszaolvasztásra kerülnek.

Befektetési aranyérmék

A befektetési aranyérmék csoportjába az áfa nélkül árusítható olyan aranyérméket soroljuk, amelyeknek az árazása elsősorban az arany aktuális világpiaci árától függ, és nem pedig az aranyérme numizmatikai értékétől. A jogszabály meghatározása szerint befektetési aranyérme az 1800 után vert, legalább 90%-os tisztaságú aranyérme, így nemcsak modern, azaz új verésű aranyérmék tartoznak a befektetési kategóriába, hanem régebbi, egykor pénzfunkciót betöltő aranyérmék is.

Befektetési aranyérmék közé sorolt régi pénzek

Európában elsősorban a Lajos aranyként vagy Napóleon aranyként is ismert francia 20 frankos, illetve a svájci 20 frankos (másik nevén Vreneli vagy Helvétia) tartozik a legnépszerűbb, régi befektetési aranyérmék közé. Ezekből olyan nagy mennyiséget vertek az 1800-as évek második felében, illetőleg az 1900-as évek első felében, hogy a mai napig nagyon sok van belőlük az aranypiacon. A prémiumuk, azaz a világpiaci aranyárhoz képesti feláruk, a kereslet-kínálat függvényében változik 3-5%-tól akár 10-15%-ig.

A Latin Monetáris Unió egy aranyalapon létrehozott egységes európai pénzrendszer volt, amely nemcsak a francia, belga és a svájci 20 frankosokat tartalmazta, hanem a szárd-piemonti, majd az olasz 20 lírást, sőt, a görög aranydrachmát is. Az Osztrák-Magyar Monarchia is vert a Latin Érmeunió standardjába tartozó pénzeket forint ill. florin néven. Az első francia 20 frankost még Bonaparte Napóleon verette. Az érme 6,4 gramm bruttó súly mellett 5,8 gramm színaranyat tartalmazott. Ezt a szabványt folytatta a francia 20 frankos, illetve egységesítette a Latin Érmeunió.

A Latin Érmeunió pénzeinek egy csoportja
A Latin Érmeunió pénzeinek egy csoportja
Forrás: NGC és https://www.ma-shops.com

Magyarországon a II. világháborúban, majd az azt követő devizaválságban, ami a világ legnagyobb inflációja volt, rövid ideig az aranynyaklánc szem és a lajos aranynak nevezett III. Napoleon 20 frankos aranyérme volt a fizetőeszköz. Jelenleg is sok lajos arany van a lakosságnál Közép-Európában.

Ausztriában és Magyarországon a mai napig népszerűek az Osztrák-Magyar Monarchia egykori aranypénzei. Ezek a 10 és 20 koronások kissé több aranyat tartalmaztak a 20 frankosoknál, így egy az egyben nem voltak átválthatóak a francia frankra. Néhány ritka évjárat már a numizmatika témakörébe tartozik, de a legtöbb 10 és 20 koronás alig valamivel az arany világpiaci ára fölött megvásárolható, így befektetési aranyérmének tekinthető.

Kakukktojás a magyar 100 koronás aranyérme, amelynek az 1908-as dátumú verőtövét újra felhasználta a Magyar Nemzeti Bank, és egyszeri, jelentősebb mennyiséget vert belőle az 1970-es években, így ezek az ún. „Artex” 100 koronások is alacsony prémiummal vásárolhatóak meg, pedig az eredeti (nem utánvert) 100 koronások a ritka numizmatikai érmék csoportjába sorolhatóak, és 3-4-szeres áron forognak az arany árához képest.

Közép-Európa további kedvenc aranypénzei

A közép-európai aranypiacon még a brit sovereign, a holland gulden és a német aranymárka szokott felbukkanni nagyobb mennyiségben a régi érmék közül. Ha egy aranykereskedő sokat vásárol fel ilyen régi érmékből, akkor igyekszik azokat pár százalék felárral gyorsan továbbadni, így ezeket az aranyérméket néha meglepően kedvező prémiummal lehet megvásárolni a nagyobb aranykereskedőktől.

A legnépszerűbb befektetési arany utánveretek Közép-Európából

Elsősorban az Osztrák Pénzverde (Münze Österreich) ért el szép sikereket a régi pénzek újraverésével. A régi 1 dukátos, 4 dukátos, a 4 és 8 florinos, valamint a 20 koronás érmék nagy mennyiségben találnak gazdára az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén, ezért a másodpiacon is eléggé alacsony prémiummal forognak, és tipikus befektetési aranyérméknek tekinthetőek. A dukátokat 986 ezrelék (23 karátos arany) tisztaságban 1915-ös évszámmal veri a Münze Österreich, és ezek az aranyérmék napjaink egyik legnépszerűbb utánveretei, különösen az egykori Jugoszláviában.

Modern befektetési aranyérmék

A modern befektetési aranyérmék sorát a Krugerrand érme nyitotta meg, 1967-ben. A dél-afrikai pénzt igazi keményvalutának szánták, amellyel a pénzforgalomban is lehet fizetni. A Krugerrand érménél követték a brit pénzverési hagyományokat, így az 22 karátos, továbbá rézzel ötvözött, hogy keményebb legyen. Mint minden 1 unciás befektetési arany, a Krugerrand is 31,103 gramm színaranyat tartalmaz. Az ausztrál Perth Mint a Nugget és később a Kenguru érmével, a kanadai Royal Mint a Maple Leaf érmével, a Münze Österreich pedig a Bécsi Filharmonikusok aranyérmével lépett be a befektetési aranyérme kibocsátók sorába. A United States Mint a Liberty 20 dolláros felújításaként az American Eagle (más néven Gold Eagle) aranyérmét, majd az Amerikai Bölény színarany befektetési aranyérmét vezette be a piacra (American Buffalo). Így kialakult az a befektetési arany szortiment, amely azóta is uralja a befektetési aranyérme piacot. Ezeket az érméket olyan nagy mennyiségben verik, hogy az árukat az aranyáron kívül kizárólag a verde verési költsége, és az aranykereskedők árrése határozza meg. Az 1 unciás aranyérmék pontosan 31,103 gramm színaranyat tartalmaznak, és a Krugerrandon kívül csak a Gold Eagle érmét ötvözik, a többi érme 4 kilences tisztaságú színarany.

Az 1 unciás befektetési aranyérmék mellett, mindegyik nagy márkanévből vernek kisebb érméket is. A befektetési érmesor 1/20 vagy 1/10 unciával kezdődik, és 1 unciával végződik. A Kenguru ebből a szempontból kivétel, mert abból vernek 1000 grammos befektetési aranyérmét is.

Modern, numizmatikai értékkel bíró befektetési aranyérmék

Vannak olyan kisebb sorozatban gyártott befektetési aranyérmék, amelyeknek az erős globális kereslete miatt jelentősen megnő a prémiumuk. A legnépszerűbb ebben a kategóriában az ausztrál Perth Mint által gyártott Lunar sorozat. Eddig 2 sorozat jelent meg a Lunar érmékből – összesen 24 darab (2x12) –, és van olyan unciás érme, ami a másodpiacon már 70% prémiummal forog az arany árához képest (például a Lunar II. Tigris). A Perth Mint a szokványos befektetési aranyérme prémiummal bocsátja ki a Lunar érméket is, így igencsak figyelemre méltó, hogy ekkora prémium alakult ki néhány nagyon népszerű aranyérme esetén.

A kínai Panda sorozat is félig-meddig ebbe a kategóriába tartozik, azzal a különbséggel, hogy újabban már nem 31,103 grammos, hanem csak 30 grammos Pandákat vernek, azonban a verdei prémiumuk pár százalékkal meghaladja a legnagyobb sorozatban eladott befektetési aranyérméket. A Panda érmékből az 50 gramm, és afölötti súlyú, díszdobozban árult érmék már a verdéből is meglehetősen magas árréssel kerülnek ki, így inkább a numizmatika, mint a befektetési arany témakörébe tartoznak.

Magyarországon vert modern befektetési aranyérmék

A Magyar Nemzeti Bank leánycége, a Magyar Pénzverő által vert érmék elsősorban a magyar történelem és tudomány, valamint a természeti és kulturális örökség témakörét dolgozzák fel. Kimagaslóan szép művészi értékű alkotások is találhatóak köztük, és általában limitált darabszámban készülnek. Magas prémiummal kerülnek a piacra, és leginkább numizmatikai gyűjtők és ajándékvásárlók körében népszerűek.

Miért érdemes azonban ezekre az aranyérmékre befektetési szempontból is építeni? Azért, mert újabban komplett gyűjtemények kerülnek eladásra ezekből a modern numizmatikai érmékből. Mivel nagy tételű értékesítésnél az aranykereskedők csak a nemesfém árát hajlandóak megfizetni (az általában örökölt gyűjtemény után) az eladónak. Előfordulhat, hogy a világpiaci márkává vált modern befektetési aranyérmék gyári ára alatt hozzá lehet jutni egy ilyen gyűjteményhez, hiszen a kereskedő, ha épp nagy tételt vásárolt fel, akkor szívesen továbbadja pár százalék nyereséggel az egész tételt.

Aki ilyen érmékbe szeretne fektetni, annak érdemes bizalmi kapcsolatot kiépíteni egy nagy forgalmú aranykereskedővel, akinek felvásárlási megbízást tud adni.

Termékismertető katalógus

A Magyarországon forgalomban lévő, legnépszerűbb befektetési aranyérmék és aranyrudak termékismertető katalógusa itt érhető el. A katalógusban nem szereplő több száz ezüst- és aranyrudat, valamint érmét specializált nemesfém-kereskedőktől vagy numizmatikusoktól szerezhetjük be.

Aranykereskedőkre vonatkozó előírások

Milyen engedély kell a befektetési arany forgalmazásához?

Az aranykereskedő cégek tevékenységi engedélyét a röviden csak Nehitinek nevezett Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatósága adja ki.

Az arannyal kereskedő vállalkozásoknak rendelkezniük kell pénzmosási szabályzattal is. A nemesfém-kereskedelmi engedély számát minden aranykereskedőnek nyilvánosságra kell hoznia. Az aranyforgalmazó PR betűkóddal kezdődő engedélyszáma a Nehiti honlapján is leellenőrizhető.

A nemesfém-kereskedők tevékenységét a NEHITI felügyeli. A NAV és a NEHITI együttesen ellenőrzik a pénzmosási szabályok betartását.

A befektetési arany ára, árfolyama és ármegállapítása

Hogyan kalkulálják a befektetési arany termékek árát?

A befektetési arany árának kiszámításakor a színarany tőzsdei árából indulnak ki. Ehhez teszik hozzá a termék előállítási költséget (amennyiért a verdétől meg lehet venni az árut), a szállítási és biztosítási költséget, a tranzakciós díjakat, valamint a kereskedő hasznát.

Abból a célból, hogy a kereskedő kedvezőbb árat mutathasson a weboldalán, előfordulhat, hogy a tranzakciós banki díjakat vagy készpénzmanipulációs-díjakat utólag teszi rá az árra. Az amerikai piacon jellemző, hogy a kereskedő a legjobb árát mutatja (amely csak adott mennyiségű vásárlás felett él), és a webáruházban részletezi a felárakat. Mindenesetre az aranykereskedők nagyon szűk árréssel dolgoznak, a kereskedelmi haszonrés jellemzően 1,5% alatti.

Mi az arany reális ára?

Minél kisebb kiszerelésű egy befektetési aranytermék, az előállítási költség fajlagosan annál többe kerül. Ezért pl. egy 2 grammos lapka előállításának önköltsége akár a 12%-ot is elérheti. A nagyobb kiszerelésű aranyrudak – 250 gramm, 500 gramm és 1000 gramm – előállítási költsége jellemzően 1% alatt van.

Az érméknél sokat számít az éves előállítási darabszám. Az egyunciás aranyérméket érdemes befektetési céllal vásárolni, mert az előállítási költségük versenyképes a rudakkal.

Az előállítási költségre tevődnek még rá a szállítási, biztosítási és tranzakciós költségek, valamint a kereskedő haszna.

Mi az arany árfolyama?

Az arany éppúgy tőzsdei termék, mint a részvények. A bankok és a nagy kereskedőházak 24 órában kereskednek egymással, a hétvége kivételével. Mivel a kereslet-kínálat percről percre változik, ezért az arany ára is folytonosan mozog. A nemzetközi bankok, befektetési alapok és jegybankok által kereskedett 400 unciás, tőzsdei leszállítású aranyrudak árfolyama csak néhány ezrelékkel tér el az elektronikus tőzsdei platformokon kereskedett „papír” arany árfolyamától.

Az arany tőzsdei árfolyama hol található?

A fizikai arany árfolyama másodpercről másodpercre folyamatosan változik, azonban Londonban naponta kétszer, adott időpontban fixálják, rögzítik az árfolyamot. A londoni fixing kitüntetett szerepet kap, mert sok kereskedelmi szerződésben elszámoló árként használják. Ezt londoni idő szerint 10.30-kor és 15 órakor állapítják meg, minden kereskedési napon. Aki az arany folyamatosan változó árát szeretné követni annak érdemes figyelnie a globex tőzsdei aranyárfolyamot.

Miért változik állandóan az arany ára?

Az arany árfolyamát leginkább a kereskedelmi tranzakciók, illetve a tőzsdei spekulánsok mozgatják rövid távon. A kereslet és kínálat aránya folyamatosan változik, és ez hatással van az árra. Hosszabb távon a nemzetközi kamatok, az inflációs várakozások, a dollár ereje, a kötvény és a részvénypiac várható hozamai alakítják az árát. Az arany esetében a piaci félelmek emelhetik az árat, hiszen az arany mindig is menedékeszköznek számított. Éves szinten 12-16% eltérés mutatkozik a minimum és maximum aranyárfolyam közt, és ez teljesen szokványosnak számít.

A magyar forintban kifejezett aranyárfolyamra a dollár/forint keresztárfolyam is hatással van. Gyakori eset, hogyha a dollár erősödik az euróval szemben, akkor az arany kissé gyengül a dollárral szemben, de ez nincs kőbe vésve, mivel a korrelációk is folyamatosan változnak.

Miért drágább a Panda, mint a Bécsi Filharmonikusok aranyérme?

Ez az előállítási költségtől és a pénzverde által alkalmazott árpolitikától függ. A legolcsóbb érméket (Krugerrand, Bécsi Filharmonikusok, Maple Leaf, Kenguru) igen nagy mennyiségben verik, ezért a verdének már kisebb árréssel is megéri forgalomba hoznia őket. A Panda árfekvése magasabb, mert a mennyiség kisebb, és a verde feljebb pozícionálja a terméket.

Az aranyvásárlás időzítése

Mikor érdemes aranyat venni?

Többféle stratégia létezik. Vannak, akik az éves minimumokra vadásznak (az utóbbi években kimutatható volt egy év végi és egy nyári fajlagosan alacsonyabb ár). Vannak, akik a havi/negyedéves egyösszegű vásárlás átlagoló hatásában bíznak. És léteznek olyanok is, akik azonnal megveszik az aranyat, amikor olyan jellegű pénzhez jutnak, amit hosszú távú megtakarításként tudnak kezelni.

Lehet-e időzíteni az aranyvásárlást? Melyik évszakban a legjobb aranyat venni?

Az elmúlt években markánsan meg lehetett különböztetni két jó bevásárlási időszakot. Az egyik pontosan az évfordulóra esik (december 30-tól január 3-ig), a másik pedig a nyár közepére (június végétől augusztus elejéig).

Az első oka, hogy a kínai bevásárlási szezon közvetlenül az év elején szokott kezdődni, a februári kínai újévet megelőzően, míg a nyári pangás lejjebb szokta vinni az arany árát, amit általában az indiai kereskedők bevásárlásai lendítenek feljebb (ilyenkor készülnek az őszi, indiai ünnepekre).

Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy egyre többen tudnak arról, hogy az aranynak van egyfajta szezonalitása, ezért egyre többen időzítik a nyári időpontra az aranyvásárlást, ez pedig kiegyenlítő hatással bír.

Ezért az időzítésre egyre jobbnak tűnő stratégia a kisebb részletekre elosztott vásárlás, amihez az aranyszámla tud segítséget nyújtani.

Befektetési arany adás-vétel és nemesfémekkel kapcsolatos szolgáltatások

A teljes nemesfémes szolgáltatási paletta

Befektetési aranyat és más nemesfémeket vásárolhatunk egy aranykereskedő boltjában (személyesen), vagy az általa üzemeltetett online webáruházban is. Amennyiben aranyszámlát szeretnénk nyitni, akkor azt – hasonlóképp a korábbi példához – mind személyesen (a szolgáltató telephelyén), mind pedig személyes jelenlét nélkül (online számlanyitással) is megtehetjük.

15 kilós befektetési ezüstrúd és befektetési ezüstérmék
15 kilós befektetési ezüstrúd és befektetési ezüstérmék
Forrás: Conclude Zrt.

A többi termékhez, szolgáltatáshoz hasonlóan a nemesfémek kereskedelme is egyre inkább az interneten zajlik. Természetes, hogy az ügyfél egyetlen számla nyitásával szeretne hozzáférni az összes nemesfémes szolgáltatáshoz, és az is jogos elvárás, hogy mindezt bármikor, kényelmesen, otthonról tehesse meg, valamint, hogy minden lényeges adatot és dokumentumot valós időben láthasson.

A nemesfémes szolgáltatások köre

 • arany, ezüst, platina, palládium érme és rúd adás-vétele
 • nemesfémek értékbiztosított letéti őrzése, tárolása
 • aranyszámla és más nemesfémszámla vezetési szolgáltatás
 • rendszeres arany, ezüst megtakarítási program

A nemesfém-befektetők biztonsága az első

Az ügyfelek biztosak kívánnak lenni abban, hogy:

 • mindig megfelelő minőségű árut kapnak
 • előrefizetés esetén is nyugodtak lehetnek afelől, hogy hozzájutnak az áruhoz
 • az aranykereskedő boltja optimálisan megközelíthető és biztonságos
 • a személyes adataik nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe
 • az aranykereskedő akkor is elérhető lesz, amikor majd szeretnék eladni az árut

A letéti őrzés, az aranyszámla-vezetés, illetve a nemesfém-megtakarítási konstrukciók esetén további biztonsági szempontok is előtérbe kerülnek:

 • a nemesfém-kereskedő rendelkezzen megfelelő – kifejezetten az aranykészletért garanciát vállaló – biztosítással (a nála elhelyezett arany értéke szerint)
 • az aranykereskedő által igénybe vett trezorszolgáltatók közismert és elismert cégek legyenek az aranytárolás területén
 • az aranykereskedő belső szabályzatai és eljárásrendjei megfelelően szabályozzák, hogy kik és milyen feltételekkel férhetnek hozzá az aranykészlethez
 • az aranykereskedő szoftverei és adatai tökéletesen védettek legyenek, az adatvesztés elkerülése érdekében

Kedvező árazás: az aranybefektetők kedvence

A fizikai aranybefektetés akkor számít kedvező árúnak, ha az összes felmerülő költséget is figyelembe véve, a többi befektetési lehetőséggel összevetve is versenyképes alternatívát kínál. Ha például az aranybefektetést a befektetési alapokkal vagy az ingatlanvásárlással hasonlítjuk össze, akkor – a közhiedelemmel ellentétben – a fizikai arany vásárlása egyáltalán nem számít drágának. Nagybefektetőknek elérhetőek a kedvező árrésű, nagyobb rudak, kisbefektetők pedig az aranyszámla segítségével „nagykereskedelmi” áron vehetnek igénybe fizikai arany megtakarítást.

Az aranybefektetés időhorizontja minimum 5-10 év, ezért az adásvételi árrést vissza kell osztani a tervezett befektetés időtartamával. Az aranybefektetés az ingatlantól eltérően személyes törődést nem igényel.

A fizikai aranybefektetés költségei nagyon egyszerűen kiszámíthatóak. Ezzel szemben, ha értékpapírokat, befektetési alapokat vásárlunk, már az egy kihívás, hogy az összes létező költséget felmérjük. Az értékpapírosított arany konstrukcióknak például az alapkezelési díja akár számottevően magasabb lehet, mint a széfbérlési díj és akkor még nem is beszéltünk a brókeri díjakról, számlavezetésről, állománydíjról stb.

Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a befektetési eszköz vásárlásának, eladásának és tartásának költsége csak egy szempont a sok közül, hiszen hiába olcsó az állampapír vagy az ingatlanalap megvásárlása, előfordulhat, hogy pont, amikor a legjobban szükség volna a pénzre, felfüggesztik az adott alaptípus forgalmazását, vagy teljesen illikviddé válik akár a teljes állampapírpiac is (emlékezzünk, mi történt 2009-2012 között).

Kényelmi szempontok: a hozzáférés

Az ügyfelek ideje felértékelődött. A személyes megjelenést igénylő aranybefektetést ma már egyre többen érzik kényelmetlennek. Erre nyújtanak megoldást az interneten elérhető aranykereskedelmi és egyéb nemesfémekkel kapcsolatos szolgáltatások.

Az ügyfelek igénylik, hogy egy rendszeren belül a különböző szolgáltatások könnyen és gyorsan átjárhatóak legyenek, és szükségük van a rendszer mobiltelefonon való egyszerű kezelhetőségére.

Biztonsággal állítható, hogy a jövő útja erre vezet, de az ügyfél és az aranykereskedő bizalmi kapcsolata hosszú távon is megmarad, ennek pedig része a személyes kapcsolatfelvétel lehetősége és (még jó darabig) a készpénzes ügyletek is.

Nemesfémek adásvétele személyesen és online - Mit várhatunk el a kereskedőtől?

Nagyobb összegű aranybefektetés esetén a személyes, prémium kiszolgálás része, hogy az első vásárláskor az aranybefektetés alapjait bemutató, mintegy 10-20 perces beszélgetés, konzultáció előzi meg az üzletkötést. Ennek során az érdeklődőnek kielégítő választ kell kapnia többek között az arany minőségére, gyártójára, tisztaságára vonatkozó kérdéseire és a visszavásárlás feltételeire, továbbá a különböző befektetési arany termékek bemutatására is sor kerülhet. Az érdeklődő kérhet tájékoztatást előzetesen e-mailben és telefonon is, ezzel is elősegítve az igényeinek legmegfelelőbb cég kiválasztását.

Vásárlás történhet készpénzért vagy átutalással, a forinton kívül általában euróban és dollárban is lehet aranyba fektetni. Eladáskor lehet kérni, hogy az aranykereskedő cég átutalással vagy készpénzzel egyenlítse ki a befektetési arany árát, sőt, gyakran választható az euróban vagy dollárban történő kifizetés is.

Az arany vásárlásakor az aranykereskedő minden esetben köteles számlát kiállítani, amin szerepelnie kell a vevő nevének és címének, a megvásárolt termék(ek) árának, valamint sorszámozott aranyrudak vásárlása esetén lehet kérni az aranyrudak sorszámainak rávezetését a számlára, bár ez utóbbi nem törvényi előírás.

Amennyiben az ügylet nem készpénzes, a kereskedő az ügyféllel adásvételi szerződést szokott kötni, amiben rögzítésre kerülnek a lényeges feltételek.

Eladásnál nem kötelező a számlát bemutatni, azonban érdemes megőrizni, mert az eladás utáni nyereségadó alap – amennyiben nyereséges volt az üzlet – számításánál szükség lehet rá.

Utalásos kifizetésnél vezessük rá a szerződésre a bankszámlaszámunkat, és alaposan ellenőrizzük helyességét. Ha nem online rendszerben, hanem személyesen történt az üzletkötés, minden esetben ragaszkodjunk egy, a cég által aláírt példányhoz az adásvételi szerződésből, amelyen szerepel az eladandó aranyrúd, aranyérme átvételének ténye is. Eladáskor az aranykereskedő irodájában kell megjelenni, vagy bekülde(t)ni a terméket. A kereskedő ingyenesen és roncsolásmentesen megvizsgálja a terméket, és ha mindent rendben talált az aranyérmével vagy aranyrúddal kapcsolatban, akkor azonnal kiegyenlíti a vételárat. A vételár megállapítása történhet az eladás pillanatában érvényes piaci ár alapján, illetve előzetesen, telefonon vagy online leadott eladási megbízással rögzített áron.

A nagyobb Közép-európai aranykereskedők mind beszélnek angolul, így akár telefonon is adhatunk le megbízást. A legtöbb aranykereskedőnél online is adhatunk vételi vagy eladási megbízást befektetési aranyra. A nem azonnal teljesülő megbízásoknál – pl.: internetes megrendelőlap beküldés, átutalásos előrefizetés utólagos átvétellel/kiszállítással – ügyeljünk a cég árképzési politikájára, és lehetőség szerint olvassuk át a szerződési feltételeket. A korrektül működő aranykereskedők a telefonon bemondott, és interneten közzétett, a piaci árképzést követő árfolyamokon visszaigazolják és megkötik az üzletet, és egyúttal rögzítik az eladási vagy vételárat. Ez azt jelenti, hogy utólag az ár – hiába megy el a piac bármely irányba – nem módosul sem felfelé, sem lefelé, ami nagyban megkönnyíti a teljesítést mind az ügyfél, mind a kereskedő számára.

Ez ugyanakkor kockázatot jelent az előzetes árfixálást vállaló aranykereskedő cég számára, ugyanis a fixálás pillanatában az aranykereskedő az eladott mennyiségnek megfelelő aranyat megvásárolja, vagy fedezeti ügyletet köt rá a piacon, és olyan esetben, ha az ügyfél egy nagyarányú árfolyamesés miatt elállna az üzlettől, az a kereskedőnek komoly veszteséget jelenthet. Ezért a kereskedők az ÁSZF-jükben le szokták írni, hogy üzletkötés után az elállás csak a keletkezett kár megtérítése esetén lehetséges.

A legmodernebb internetes rendszerek már kiküszöbölik ezt a problémát, mert ha az aranykereskedő rendelkezik egy online bankhoz hasonló rendszerrel, akkor az ügyfelei bankkártyával vagy gyors átutalással be tudnak utalni pénzt és azt azonnal aranyra tudják váltani, akár többféle devizával szemben is, gyakorlatilag éjjelnappali nyitvatartás mellett. Sőt, az ügyfelek a megvásárolt árut tartós letétbe is helyezhetik a kereskedőnél, hogy azt egy későbbi időpontban vegyék át. A legkedvezőbb konstrukciókban az aranyvásárlás aranyszámlával van összekötve. Ekkor ugyanis rendszeres aranyvásárlás beállítására is mód nyílik, és az aranyszámla-egyenleget bármely időpontban – csak a gyártási költség megfizetésével – tetszőleges aranytermékre lehet váltani. Internetes vásárlásnál is választhatunk személyes átvételi módot, illetve – egyes cégeknél, változó összeghatárral – akár házhoz szállítási lehetőséget is.

A befektetési arany biztonságos tárolása – Széfek, trezorok, biztosítások

Arany tárolása nemesfém-kereskedőnél

Számos nemesfém-kereskedő kínál letéti őrzési szolgáltatást. Ez a szolgáltatás nem azonos a Hitelintézetekről szóló törvényben (2013. évi CCXXXVII. törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról) szabályozott pénzügyi letétkezeléssel, amely MNB-engedélyköteles tevékenység, és nem azonos a széfszolgáltatással sem, ami szintén MNB-engedélyhez kötött. A nemesfém-kereskedő nem adhat külön-külön széffiókot az ügyfeleinek, amit tőle függetlenül azok bármikor kinyithatnak, mert a széfszolgáltatás pénzügyi szolgáltatásnak minősül.

A nemesfém letéti őrzést a Polgári Törvénykönyv szabályozza (2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről). A letét lehet egyedi letét, amikor minden ügyfél vagyona külön-külön dobozban van, vagy gyűjtő letét, amikor az ügyfelek vagyona csak a cég vagyonától van elkülönítve, de egymásétól nem.

A szolgáltatás minősége és biztonsága nagyban függ attól, hogy melyik cég nyújtja azt. A cégnek saját trezort, páncéltermet kell kialakítani a Magyar Biztosítók Szövetsége, MABISZ előírásai alapján. A páncélszekrényekre szintén létezik MABISZ-minősítés. Komolyabb biztosítás csak úgy köthető nemesfémre, ha a trezor a MABISZ előírásai alapján lett kialakítva: a nemesfémet a biztosítás értékhatáráig MABISZ-előírásoknak megfelelő páncélszekrényekben tartják, és a biztonsági felügyelet is megoldott. Ha a biztosítás nagyságrendje nő, akkor a biztosító előírja a biztonsági szint növelését, ami még több beruházást jelent az aranykereskedő cég részéréről. Ezért, ha kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy van-e a cégnek biztosítása az aranykészletre, akkor érdemes a cég honlapján megkeresni a cég nevére szóló és a biztosító által kiadott nyilatkozatot a biztosítás fennállásának tényéről, vagy elkérni azt az aranykereskedőtől.

Azt sem árt felmérni, hogy a cég üzleti modellje egyáltalán tartalmaz-e akkora árrést, hogy a cégnek megérje aranytárolással foglalkoznia. A trezor kialakításának költségével nem is számolva: legalább éves 3 ezreléknyi díjat be kell szednie a szolgáltatónak, hogy minimális nyereségre tehessen szert. Ezért azon cégek, amelyek ennél kevesebbet kérnek, vagy „kamatot” ígérnek az aranyát betároló ügyfélnek, kerülendőek.

https://www.internationalvault.com/products/vault_doors/modular-vault-door-excalibur.aspx

http://www.vaultstructures.com/assets/round-vault-door-brochure.pdf

http://www.vaultstructures.com/round-vault-door.html

Nemesfém tárolása, letéti őrzése nagybiztonságú trezorban

Az aranytárolás legbiztonságosabb módja az erre a célra épített nemesfémtároló warehouse-ban való tárolás. A Londoni Nemesfémpiaci Szövetség (LBMA) tagjai közül az alábbi cégek foglalkoznak nemesfémtárolással, melyek közül 4 értékszállító, készpénzlogisztikai cég: Brinks, G4S Cash Solutions, Malca-Amit és a Loomis International Ltd., három pedig nagy, nemzetközi bank, akik arany klíringgel is foglalkoznak: HSBC, ICBC Standard Bank és JP Morgan.

A szóban forgó cégek nemcsak Londonban, hanem a világ több pontján is kialakítottak nemesfémtároló trezorházakat, és a nemesfémkészleteket az értékszállítmányozó részlegük mozgatja a trezorok között. A Loomis például több kontinensen, számos országban szolgálja ki ügyfeleit.

A trezorszolgáltató cégeknél a bányák, nemesfém-finomítók, nemesfémmel is foglalkozó bankok és nagyobb aranykereskedő cégek nyitnak számlát, és a nemesfémekkel úgy tudnak kereskedni, hogy azok sok esetben el sem hagyják a trezort.

Mivel a számlanyitáshoz egy meglehetősen nagy betárolási minimum tartozik, ezért magánszemélyek csak nagyon ritkán veszik közvetlenül igénybe a trezorálást, inkább mint a számlával rendelkező aranykereskedő cég ügyfelei tudnak részesülni a szolgáltatásból.

A nemesfémtároló cég nagy összegű biztosítással rendelkezik, amelyből annyit allokál a nála számlát nyitott ügyfélre, amennyit az dollár egyenértékre átszámított összegben kifejezve nála tart. Ily módon a biztosított érték skálázható. A trezorszolgáltató folyamatosan nyilvántartja, hogy melyik ügyfél hány uncia aranyat tart nála letétben, azaz minden időpillanatban bizonyítható, hogy mennyi a letéti arany és az egyéb nemesfém készlet.

A letétből bármilyen kis mennyiség kikérhető, viszont a ki- és betárolási díjat ki kell fizetni a trezorszolgáltató részére.

Egy helyen vagy több helyen? – Tárolási praktikák

Az arany önmagában hordozza értékét, ez a legnagyobb előnye. Megőrzéskor ugyanez a tulajdonság viszont hátrány, mert ha elvész, nem lehet pótolni. Ezért legjobb több helyen tartani. Otthon csak keveset, és természetesen úgy, hogy csak a legmegbízhatóbb rokonok tudjanak róla.

A többi nemesfémet érdemes banki széfben, vagy pedig a megbízható partnerként elfogadott aranykereskedő által kínált tárolási szolgáltatásként igénybe venni.

Érdemes egy előre megírt és leplombált, majd a családi ügyvédnél vagy közjegyzőnél letétbe helyezett dokumentumban leírni, hogy milyen szolgáltatóknál őriztetünk aranykészletet, így az örökösök a többi befektetéshez hasonlóan tudomást szerezhetnek erről.

Széfszolgáltatás itthon

Magyarországon nincsenek felkészülve a bankok arra, hogy speciálisan aranytárolással kapcsolatos szolgáltatást nyújtsanak. Az aranykészletre legtöbbször nem lehet az értékének megfelelő nagyságú biztosítást kötni, és nem lehet bizonyítani, hogy egy adott pillanatban bent van-e az arany a széfben vagy sem.

A banki széfben való tárolás minden hátránya ellenére mégis biztonságosnak nevezhető Magyarországon, hiszen nagyon kevés banki széfet érintő esemény történt az elmúlt években.

Ezüst, platina, palládium tárolása vámszabadterületen

Az áfás nemesfémek esetében legelterjedtebb a vámszabadterületi tárolás. Ennek London és Zürich a legnagyobb európai központja. A vámszabadterületi nemesfémtárolás előnye, hogy ameddig az áru nem lép be az adott ország vagy az Európai Unió területére, a vámoltatási és áfafizetési kötelezettség nem áll fenn. A nemesfém-kereskedő számlát nyit egy olyan trezorszolgáltatónál, aki nyújt vámszabadterületi tárolást is. A nemesfém-kereskedő az ügyfelei által nála tárolt áfás nemesfémeket (ezüst, platina, palládium) vámszabadterületen tárolja, a trezorszolgáltató cég értékbiztosított trezorjában. Amennyiben az áru (ezüsttömbök és ezüstérmék, platinatömbök és platinaérmék, palládiumtömbök és palládiumérmék) az ügyfél kérésére kikerül a vámszabadterületről, a vám elé állítást le kell folytatni, és az áfát meg kell fizetni. A nemesfém-kereskedő a vámszabadterületen letárolt ezüstrudak, platinarudak és palládiumrudak fedezetével fizikai ezüstszámlát, platinaszámlát vagy palládiumszámlát vezethet az ügyfelei részére (az aranyszámlához hasonlóan).

Aranyszámlavezetési szolgáltatás

Fizikai arannyal fedezett aranyszámlát nemesfém-finomítók és aranykereskedő cégek vezetnek ügyfeleik részére.

Az aranyszámla az aranykereskedelem legdinamikusabban fejlődő területe, ezért a World Gold Council újabban ajánlásokat vezetett be, amelyeket egyre több cég fogad el magára nézve betartandó előírásként, így várhatóan ezek a folyamatosan fejlődő szabályzatok piaci szabványokká válnak a jövőben.

Az aranyszámla lehetőséget biztosít az ügyfelek részére, hogy akár már 1 grammnyi (jelenleg kb. 40 euró értékű) aranyat is költséghatékonyan tudjanak megvásárolni. Az ügyfelek aranya ún. gyűjtőletétben van (nincs külön-külön dobozolva az egyes ügyfelek nemesféme, hanem csak az elszámoló szoftverben van elkülönítve), de az összesített ügyfél aranyszámlák egyenlegének megfelelő fizikai arany (jellemzően nagyobb kiszerelésű aranyrudak formájában) a megjelölt tárolóhelyeken rendelkezésre áll, azaz 100%-os nemesfém-fedezettség van. A nemesfémszámlán összegyűjtött arany, fizikai aranyrúd formájában többféle kiszerelésben is lehívható, a gyártási költség egyidejű megfizetésével. Az arany meglétét a nemesfém-kereskedő auditora köteles bizonyos időszakonként vagy szúrópróba-szerűen ellenőrizni.

A nemesfémszámla vezetési tevékenység jogilag áruadásvételnek számít, éppen úgy, mint a nemesfém-kereskedelem. Az aranyszámlán történő adásvétel áfamentességét az áfatörvény szabályozza.

236. § (1) Mentes az adó alól a befektetési arany értékesítése, közösségen belüli beszerzése, valamint importja, ideértve

a) a befektetési aranyat képviselő okiratokat (tanúsítványokat), amelyek kiutalt vagy ki nem utalt aranyra, illetőleg aranyalapon vezetett számlán történő kereskedésre vonatkoznak;”

Informatikai biztonsági követelmények szempontjából az aranyszámla-vezetés nem különbözik egy online bank előírásaitól, így csak nagyon tőkeerős cégek engedhetik meg maguknak a kifejlesztését.

Az alkalmazott technológia, a rendszerarchitektúra és az adatmentési procedúrák mind a biztonságot szolgálják, de ezen túl a rendszert szabályos időközönként teszteltetni kell rendszerbiztonságban jártas informatikai mérnökökkel, akik vizsgálják a szoftvert betörés- és adatbiztonság szempontjából.

A rendszernek éjjel-nappal elérhetőnek kell lennie, minden munkanapon. Az alkalmazott aranyszámla árrés nagyon gyakran 1% alatt van, már akár 1 grammnyi vásárlás/eladás esetén is. Az aranyszámla vezetési szolgáltatás magában foglalja a nemesfémletéti őrzési szolgáltatást is, gyakorlatilag annak elválaszthatatlan része. A nemesfém-kereskedő a biztosítási költségeit arányosan terheli ki az ügyfelekre olyan arányban, amennyi aranyat nála letétben tartanak. Ennek mértéke az éves fél százalékot nem szokta meghaladni az arany tekintetében, azaz pl. 10.000 euró értékű letétben lévő arany esetén évi 50 euró a tárolási díj/biztosítási költség. Így érthető, hogy az aranyszámla-vezetési szolgáltatás mind a banki széfszolgáltatással, mind a brókercégeknél elérhető ún. papírarany befektetési konstrukciókkal is versenyképes.

Az aranyszámlákon lévő arany letéti őrzője a nemesfém-kereskedő cég, viszont jogilag a letétet a saját vagyonától elkülönítetten kell kezelnie (allocated gold account), mert az arany tulajdonjoga az ügyfeleké. Ez biztosítja, hogy a cég megszűnése vagy felszámolása esetén sem nyújthatnak be igényt a hitelezők az ügyfelek tulajdonát jelentő nemesfém készletre.

Rendszeres aranymegtakarítás

Miért jó rendszer a havi megtakarítás?

Mivel a befektetés időzítése nagyon nehéz feladat, ezért jól működik az a stratégia, hogy minden hónapban vagy negyedévben vásárol aranyat a befektető. Ha az árat magasnak érezzük, akkor érdemes csökkenteni a mennyiséget, és fordítva is igaz: alacsonyabb árfolyamoknál növelhető a mennyiség. Ha havonta/negyedévente fix összeget fektetünk be, akkor a fenti kiegyenlítés automatikusan megtörténik. Kisösszegű havi arany megtakarítási terv kivitelezésére legmegfelelőbb konstrukció a fizikai aranyszámla.

Kis összegben is érdemes aranyat venni?

Igen, a folyamatos, kis összegű megtakarításnak, felhalmozásnak is van értelme. A kis kiszerelésű lapkák magasabb előállítási költsége miatt azonban 10-20 grammos vagy még nagyobb lapkákban célszerű gondolkozni, vagy pedig érdemes aranyszámlát nyitni, ami erre a célra igazán alkalmas.

Adatvédelem. Diszkréció. Anonim aranyvásárlás

Mi történik a személyes adatokkal aranyvásárláskor?

A kereskedőnek be kell tartania a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos törvényeket. Ezek jelenleg azt írják elő, hogy 300.000 magyar forint (körülbelül 1000 euró) feletti készpénzes fizetésnél fel kell venni az ügyfél személyes adatait, a személyi okmányokat pedig le kell másolni 3,6 millió forint ( kb. 12.000 euró) fölötti (1 éven belül számított összesített érték) vásárláskor. A kitöltött offline adatlapokat 8 évig meg kell őrizni, zárt szekrényben, amelyhez csak meghatározott személyek férhetnek hozzá, ellenőrzött módon. A kereskedő köteles meggyőződni arról, hogy az ügyfél nincs rajta a nemzetközi szankciós listákon.

Az ügyfél nevét és címét rá kell vezetni a számlára, ezt a számviteli törvény írja elő függetlenül attól, hogy készpénzes vagy átutalásos az ügylet.

Pénzmosás szempontjából közvetlen bejelentési kötelezettsége a kereskedőnek csak akkor van, ha az ügyfél viselkedésében vagy az ügylet körülményeiben gyanús elemek fedezhetőek fel.

A felelős aranykereskedő cég kényesen ügyel az ügyféladatokra, mind az informatikai rendszereinek védelme által, mind pedig azáltal, hogy kik férhetnek hozzá az adatokhoz. Az adatkezelési szabályzat tartalmazza, hogy kik a nemesfém-kereskedő adatfeldolgozó partnerei, és milyen adatokhoz férhetnek hozzá (pl. informatikai/könyvelő cég, könyvvizsgáló).

A NAV és a nyomozó hatóságok bármilyen ügyféladathoz kérhetnek hozzáférést, amennyiben konkrét eljárást indítanak egy ügyben vagy egy személy ellen. Azaz ebben a tekintetben nincs különbség a bankok és a nemesfém-kereskedők között. Azonban hozzá kell tenni, hogy mivel az aranypiac meglehetősen kicsi a pénzpiachoz képest, ezért rendkívül ritka, hogy a nyomozó szervek aranycégeket kezdenének vizsgálni egy személy vagyoni helyzete/tranzakciói után kutatva.

Diszkréció és anonim vásárlás

A diszkréció a nemesfém-kereskedelemben sem egyenlő a törvények be nem tartásával. Anonim módon – egy viszonylag alacsony limit fölött – nem lehetséges befektetési aranyat vásárolni egyik Európai Uniós országban sem. A pénzmosási szabályok meglehetősen egységesek az egész EU-ban, hiszen harmonizált jogszabályokról van szó.

Az Európa Tanács keretében működő terrorizmus-finanszírozás és pénzmosás ellenes csoport, a Moneyval rendszeres időközönként felkeresi a tagországokat, és hosszas ellenőrzési folyamatot követően országjelentésében fogalmazza meg az adott ország számára végrehajtandó feladatokat. Ez alól Magyarország sem kivétel. A legutóbbi Moneyval országjelentést követően a magyar hatóságok is elkészítették akciótervüket, mely kijelöli a közeljövőben várható ellenőrzések körét.

A nemesfém-kereskedőnek kötelessége és büntetőjogi felelőssége – az ügyfél tudta nélkül – bejelentést tenni a nemzetközi FIU (Financial Intelligence Unit) hálózatba integrált megfelelő társszerv felé (ez Magyarországon a HFIU), ha az ügyfél részéről gyanús viselkedést észlel, például a vásárlási értékhatár elérésekor nem engedi lemásolni a dokumentumait, vagy szeretné visszamondani az üzletet.

Mivel a helyi FIU átadja az adatokat a nemzetközileg illetékes társhatóságnak, ezért egy gyanútlan ügyfél, aki jelentkezik egy anonim aranyvásárlást reklámozó hirdetésre, könnyen egy pénzmosási ügy vádlottjának szerepében találhatja magát, függetlenül attól, hogy melyik EU-s országban szegte meg a jogszabályt.

A hamis arany felismerése. Aranyhamisítási módszerek.

Van-e hamis arany forgalomban?

Mint minden értékes dolgot, az aranyat is hamisítják. Mégis összességében valószínűleg jóval kevesebb hamis arany van forgalomban, mint hamis pénz. Ennek oka, hogy a professzionális aranykereskedők olyan műszereket, illetve vizsgálati módszereket alkalmaznak, amelyekkel egyértelműen kiszűrhetőek a hamisítványok. Emiatt nagyon fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk aranyat.

Olcsó arany?

Amennyiben valaki rákeres a hamis arany vagy fake gold keresőszavak egyikére, azonnal olyan hirdetésekkel találhatja magát szemben, ahol például pár dollárért árulnak egy feltehetően 10 grammos (kb. 450 dollárt érő) „aranylapkát”.

Hogyan hamisítják az aranyat?

Az aranyat régebben rézötvözetekkel, újabban pedig a rúdba rejtett wolframmaggal hamisítják. A réz az eltérő fajsúlya miatt nagyon könnyen kiszűrhető mérleggel és térfogatméréssel, a wolfram mag észrevételéhez viszont speciális műszerekre (ultrahang vagy mágneses mérleg) van szükség. Mivel a sűrűsége azonos az aranyéval, a klasszikus sűrűségmérő műszerek nem használhatók.

Honnan tudhatom meg, hogy nem hamis-e az arany, amit vettem?

Ha megbízható helyről vesszük az aranyat, akkor nagyon kicsi rá az esély, hogy belefussunk egy hamisítványba. Roncsolásmentes vizsgálatot kérhetünk egy általunk megbízhatónak tartott aranykereskedőtől. Ha bármilyen kétség merül fel, akkor viszont roncsolásos vizsgálatot kell végezni. Ez lehet az aranytömb megfúrása, vagy a legdrasztikusabb módszer az átolvasztás. Hivatalos bevizsgálást Magyarországon a NEHITI végez roncsolásos vizsgálattal, de számos más cég is végez átolvasztást. Ebben szintén segítséget lehet kérni egy aranykereskedőtől.

Roncsolásmentes aranyrúd és aranyérme vizsgálat: ultrahangos aranyvizsgálati módszer

Az ultrahang terjedési sebessége a színarany testben kb. 3200 m/sec, míg a wolframban 5500-6000 m/sec. Az ultrahang tulajdonsága, hogy visszaverődik a szilárd testekről. Azaz, ha a műszerben beállítjuk az ultrahang sebességét az aranyra jellemző mértékre pl. 3240 m/sec-ra, akkor az aranyrúd másik feléről visszaverődő ultrahanggal meg tudjuk mérni az aranyrúd vastagságát. Ennek szobahőmérsékleten azonosnak kell lennie a tolómérővel is mérhető vastagsági értékkel.

Arany valódiságvizsgálatára szolgáló mágnesmérleg
Forrás: aurotest

Amennyiben kisebb mértéket mérünk, akkor az aranyrúd valamilyen szilárd, az arannyal nem elegyedő magot tartalmaz. Ez feltehetően wolframmag lehet, azaz ilyen esetben indokolt az aranyrudat mélyen megfúrni vagy átolvasztani. A wolfram az arannyal nem elegyedik, mert az arany forráspontja 2970 °C, míg a Wolfram olvadáspontja: 3422 °C. Ha viszont az aranyat rézzel ötvözik, akkor 1 kilogramm ötvözet akár 40-50%-kal nagyobb méretű is lehet, mint ami az 1 kg-os színarany rúdra jellemző, hiszen a réz sűrűsége jóval kisebb, mint az aranyé.

A Good Delivery méretű aranyrudak vizsgálatára nagyobb teljesítményű ultrahangos eszközt használnak, amivel az esetleges belső zárványokat, körbeöntött wolframmagokat képernyőn lehet ábrázolni.

A klasszikus aranyrúdfúrás, amit az anyagminta vételhez szoktak használni, a wolframmal töltött aranyrúd vizsgálatára nem megfelelő, mert az csak kb. 1-2 mm mélyre hatol, és az aranyrúd-hamisítók a wolframmag köré több milliméternyi aranyat szoktak önteni.

Roncsolásmentes aranyrúd és aranyérme vizsgálat: valódiságvizsgálat mágnesmérleggel

Az ultrahangos módszernél újabb módszer a hamis aranyak roncsolásmentes kiszűrésére a mágnesmérleg. Ez a módszer a színarany és a wolfram eltérő mágnesezhetőségén alapul. Az arany enyhén diamágneses (taszítja a mágnest), míg a wolfram paramágneses, így vonzza a mágnest. A mágnesmérleg egy olyan mérleg, amely egy nagy erejű mágnest tartalmaz a mérleg tetején, és ezzel van 0-ra beállítva (tárázva) a mérleg. Ha az aranyrudat vagy aranyérmét az erős mágneses tér fölé helyezik, akkor ez enyhén taszítani fogja a mágnest, ami ezáltal kissé nyomni fogja a mérleget, és ez így alacsony, pozitív értéket fog mutatni. Minden termékre jellemző egy adott méréstartomány. Az erre a célra kidolgozott táblázattal vetik össze a terméket a kereskedők. Ha szennyeződést vagy paramágneses zárványt (pl. wolframot) tartalmaz a termék, akkor a mágnest magához rántja a minta. A módszer ötvözeteknél kevésbé megbízható.

Kell-e fémjeleztetni az aranyrudakat?

Az Európai Unióban, az aranylistás gyártók termékeit nem kell külön fémjellel ellátni. A fentiek ismeretében fölösleges volna fémjeleztetni az aranyrudakat, hiszen a hamisítók a fémjelet is könnyedén ráhamisítanák az aranytömbökre.

„Aranyos” trükkök és botrányok

Visszaélések aranykereskedő cégek nevével – Az „álképviselő trükk”

Az álképviselők aranykereskedő cégek nevével élnek vissza. A módszer a következő: a csalók hamisított fejléces papírokkal és névjegyekkel például aranymegtakarítási konstrukciókat árulnak, az adott cég ügynökének adva ki magukat. A lényeg, hogy a megtévesztett, általában idősebb ügyfelektől pénzt csalnak ki. A csalók viszonylag hamar lebuknak, hiszen az ügyfél előbb-utóbb érdeklődik a cégnél a nem létező aranymegtakarítása felől, amit aztán feljelentés követ, viszont a jellemző elkövetési összeg olyan alacsony, hogy nem feltétlenül éri meg a bírósági pereskedés. Az ügyféljelölt legkönnyebben úgy tudja kiszűrni ezt a csalástípust, ha elkéri az ügynök személyi igazolványát, és felhívja az illető céget, hogy van-e szerződése az adott ügynökkel.

Az „olcsó arany trükk”

A legnehezebben kiszűrhető és talán legveszélyesebb csalástípus. A csalók egy teljesen szabályszerűen bejegyzett aranykereskedő céget hoznak létre, tetszetős honlappal, komoly marketingkampánnyal, sőt raktárkészlettel, alkalmazottakkal. Az aranyat a beszerzési ár környékén vagy kissé az alatt kezdik el kínálni. Hosszabb ideig, akár 1-2 évig is a piacon vannak, bizalmat építenek. A tartósan alacsony áraik miatt a forgalom egyre nagyobb része terelődik át hozzájuk. Az egyetlen feltűnő dolog a tevékenységükkel kapcsolatban, hogy az üzleti modelljük nem fenntartható, az erőltetett árverseny miatt a nyereségük nulla, sőt jellemzően folyamatosan „kis veszteség mellett működnek”. Ezt azonban csak szakmabeliek tudják kiszűrni.

Aztán egyre hosszabb átfutási idővel szállítanak, majd „valami történik”, és a cég egy csapásra bezár, jellemzően épp akkor, amikor sok ügyfélpénz vagy arany van náluk.

A Magyarországon ezzel a módszerrel dolgozó legnagyobb csalás több száz ügyfelet érintett, közel félmilliárd forint értékben.

A „trombitaréz” ügy

Magyarországon, sőt, valószínűleg Európában is az eddigi legnagyobb aranybotrány a trombitaréz ügy volt. Mivel számos bank érintett volt benne, viszont kevés magánügyfél, ezért jól dokumentált. Inkább dokumentumhamisítási ügy, mintsem aranyhamisítás. Annál is inkább, mert az arany rézzel való ötvözése roncsolásmentes vizsgálatokkal könnyen kiszűrhető hamisítványokat eredményez. Viszont a magyar aranykereskedelem reputációjának, és valószínűleg a befektetők aranyvásárlási hajlandóságának sem tett jót a botrány, mivel jelentős médiafigyelem mellett zajlott.

A „kamatos trükk”, avagy az „aranyos” piramisjáték.

Kamatozik-e az arany? A széfben lévő fizikai arany jellegénél fogva nem kamatozik. Ennek ellenére vannak, akik azt hirdetik, hogy a náluk letétbe helyezett aranyra kamatot fizetnek. E mögött az áll, hogy igazából nem az aranyat őrzik, hanem az aranyat eladva „forgatják” a pénzt, aminek a hozamából próbálják kifizetni a betéti kamatot. Ez tehát valójában nem aranyhoz kötődő konstrukció, hanem az aranyat csak fedőügyletként használják fel a betétgyűjtéshez, vagy piramisjáték építéséhez. Ez a tevékenység illegális, és mindenképp célszerű utánakérdezni/bejelenteni az MNB-nél.

Alacsony intenzitással folyamatosan jelen van ez a csalási módszer, azonban amikor az aranyat felkapja a média – mint például a pénzügyi válság idején –, akkor a „piramisépítők” magasabb fokozatba kapcsolnak.

Kölcsönadhatom-e az aranyam kamatra?

Az arany kiskereskedelmi kölcsön piaca nem létezik Magyarországon. Ha kölcsönadom az aranyat, az épp olyan, mint ha pénzt adtam volna kölcsön. Mert aki kölcsönveszi, az valószínűleg azért veszi kölcsön, hogy eladja, és pl. adósságot fizessen ki vele.

Az 1 hónapra kölcsönadott arany kamata 1989-2015 (intézményi piac)
Az 1 hónapra kölcsönadott arany kamata 1989-2015 (intézményi piac)
Forrás: quandl

A nemzetközi befektetési bankok és jegybankok egymás között szoktak aranykölcsönügyleteket kötni. Ez az intézményi jellegű piac azonban nem nyitott kisebb ügyfelek részére. Közel egy évtizede 0% közelében tartózkodik az arany intézményi kamata, és az ún. GOFO (intézményi arany kamat) árjegyzés 2015-ben meg is szűnt.

Az arany szállítása. Befektetési arany házhoz szállítás, csomagküldés. Értékszállítás határon túl.

Befektetési arany házhoz szállítás

Számos nemesfém-kereskedő vállal befektetési arany csomagküldést. Az aranykereskedő üzletszabályzatától függ, hogy milyen értékig vállal házhozszállítást, de jellemzően maximum 10-30 ezer euró értékig. Ez attól is függ, hogy a kiszállítást végző futárcéggel milyen szerződése van az aranykereskedőnek. Több esetben csak egy alapértékre pl. 1000 euróra vonatkozik a szállítmány értékbiztosítása, és ha a vevő a teljes áruértéket szeretné biztosíttatni, akkor kiegészítő biztosítást kell vásárolnia, ami akár a szállítmány értékének közel egy százalékát is elérheti.

Hogyan működik a nagy összegű értékszállítás?

Nagyobb értékű szállítmányt kizárólag értékszállításra szakosodott értékszállító céggel szoktak szállíttatni, akik azonosak a készpénzlogisztikában is ismert pénzszállító cégekkel. Az értékszállítás jellemzője, hogy minden szállítmány biztosított. Amennyiben egy ügyfél nagy összegű értékszállítást kér egy adott helyszínre – ami akár lehet az Európai Unió területén kívül eső desztináció is –, első lépésben az aranykereskedő árajánlatot kér az értékszállító partnerétől, aki eldönti, hogy egyáltalán vállalja-e a fuvart az adott címre. Az árajánlat elfogadását követően pontosan meg kell adni, hogy ki és mikor jogosult átvenni a szállítmányt, és milyen dokumentumokkal azonosítja magát az árut fogadó személy. A környező országokat kivéve az aranyat általában légi fuvarral szokták szállítani.

Az arany örökölhetősége

Az arany, illetve a nemesfémek örökölhetőségére vonatkozóan nincsenek különös jogszabályok, így az illetéktörvényben (1990. évi XCIII. törvény) részletezett illetéket kell megfizetni.

Nagy kedvezmény viszont, hogy Magyarországon egyenesági öröklés esetén nincs illetékfizetési kötelezettség.

Az arany és más nemesfémek kedvező tulajdonsága, hogy nagyon könnyen értékesíthetőek. A befolyt összeg könnyen felosztható az örökösök között, illetve adott esetben az aranyrudak és érmék egyszerűen szétoszthatóak, nemesfémtartalom szerint.

Aranyhitelek, aranyzálog-fedezet

A befektetési aranyra zálogkölcsönt az MNB által felügyelt és tevékenységi engedéllyel rendelkező zálogházak nyújthatnak. A felügyelt intézmény tevékenységének köre az MNB oldalán tekinthető meg. Amennyiben, nem arra a tevékenységre van engedélye a cégnek, vagy pedig egyáltalán nincs engedélye, akkor valószínűleg egy zugzálogra bukkantunk, ami azért lehet veszélyes, mert semmilyen jogi eszköz nem véd az ellen, ha a cég nem adja ki a letétben lévő aranyat, vagy teljesen inkorrekt árazást használva, akár utólagosan megemelné a kamatot vagy a kezelési költséget.

Ha külföldi cég nevében nyújtanak zálogkölcsönt, annak ugyanúgy engedéllyel kell rendelkeznie az MNB adatbázisában, mint egy hazai székhelyű cégnek.

A zálogházi ügylet a pénzmosási törvény szempontjából nagyon hasonló a készpénzes aranykereskedelmi ügylethez (300.000 forint felett azonosítás, 3,6 millió forint felett személyi iratok másolása, megőrzése szükséges). A zálogjegyen továbbra sem kötelező feltüntetni a zálogjogosult személyi adatait, azonban ha eljárás indul, akkor a zálogház adatbázisából a nyomozó hatóságok vissza tudják keresni, hogy kinek a részére lett kiadva a kérdéses zálogjegy.

Cégkockázat - A megfelelő aranykereskedő kiválasztása

Az áron túl, avagy ki megbízható aranykereskedő?

Az átlagos aranykereskedők közel egyforma árréssel dolgoznak. Itt is igaz, hogy a túl kedvező árak gyanúsak lehetnek (nincs akkora árrés, ami stabilan fenntarthatóvá tenné az aranykereskedő üzletmenetét).

Magyarországon 2011-2012-ben, amikor a befektetési aranyért szinte sorban álltak az emberek, több botrány is volt. A kereskedő mesterségesen olcsó árakkal bevonzotta a gyanútlan áldozatokat, majd mikor épp sok pénz volt nála „lehúzta a rolót”.

Sokan 1%-kal kedvezőbb árért a pénzük 99%-át kockára teszik, miközben az aranybefektetés időhorizontja átlagosan 8-10 év. A megbízható aranykereskedőt leginkább személyesen tudjuk kiválasztani, vagy pedig a honlap tartalma, és az interneten elérhető, fajsúlyos referenciák segítségével. Megéri rászánni az időt az alapos tájékozódásra. Ha árproblémánk van, érdemes jelezni a kereskedőnknek, hiszen lehet – különösen nagy tétel esetében –, hogy jobb árat is lehet kérni, mint ami a honlapon van.

Kinél és hol érdemes aranyat venni/tárolni?

A befektetési arany vásárlásakor gyakran bizalmi kapcsolat alakul ki a vásárló és az aranykereskedő közt. Minden ügyfél igényli a diszkréciót, mert a személyes adatok védelme és a biztonság kiemelt fontosságú. Az árfolyam is fontos, de az egyéb szolgáltatások (pl. tanácsadás, ügyfélkiszolgálás minősége, kézben vitt értékek biztonsága, stb.) szintén kulcsfontosságúak.

Az arany tárolásához még nagyobb bizalomra van szükséges a nemesfém-kereskedő és az ügyfél között, mint egy egyszerű adásvétel esetén.

Létezik-e betétbiztosítási vagy befektetésvédelmi garancia fizikai arany befektetésre?

A jelenlegi hazai – és egyúttal az európai uniós – szabályozás szerint a fizikai arany nem minősül tőkepiaci befektetési eszköznek, így a magyar nemesfém-forgalmazók sem tartoznak az MNB engedélyezési és ellenőrzési hatáskörébe. Mivel az aranykereskedők nem hitelintézetek vagy pénzügyi szervezetek, így az ezeknél a cégeknél lévő ügyfélpénzt nem védi sem az értékpapír befektetéseket fedező BEVA, sem a bankbetéteket biztosító OBA.

A letétben lévő aranyat az aranykereskedők biztosítóval szokták biztosíttatni, vagy pedig a trezorszolgáltató biztosítása kiterjed az aranykereskedő által ott tárolt készletre is. Ennek a biztosításnak az igazolása (evidence of insurance) gyakran elérhető a letéti őrzést is vállaló aranykereskedő weboldalán.

Panaszkezelés - Kihez fordulhatunk, ha baj van?

Komolyabb befektetés esetén – mielőtt az aranykereskedő céggel üzleti kapcsolatot létesítünk – célszerű leellenőrizni, hogy van-e NEHITI által kiadott tevékenységi engedélye a cégnek (PR kóddal kezdődő négyjegyű számot keressünk). Főként internetes kereskedelem esetén nem árt elővigyázatosnak lenni. Ha nincs engedély, akkor célszerű rögtön bejelenteni a vállalkozást közvetlenül a NEHITI-nek. Az arany-ékszer engedélyes cégek listája szintén erről az oldalról érhető el.

Magyarországon a nemesfém-kereskedő cégek többsége kis szervezettel rendelkező cég, ezért kisebb panasz esetén célszerű közvetlenül a cég vezetőjéhez fordulni e-mailben, ugyanis, ha valamelyik alkalmazott hibázott, nem biztos, hogy odakerül az információ a cégvezetőhöz. Mivel normális ügymenet esetén nagyon kevés a panasz, ezért a cégvezetőnek értékelnie kell, hogy közvetlen visszacsatolást kap az ügyfelektől. Csak néhány olyan nagyobb ékszerkereskedő vagy (zálogházakat is üzemeltető) aranykereskedő cég van, ahol nagy a szervezet, és ezért külön panaszkezelési osztályt állítottak fel. Ilyen esetben a panaszt oda kell címezni.

Ha viszont nem kapunk kedvező választ, és úgy érezzük, hogy nekünk van igazunk, akkor a fogyasztóvédelemhez fordulhatunk, mint minden más kereskedővel kapcsolatos panasz esetén. Jellemzően mik lehetnek ezek? Megtévesztő árazás, sérült termékcsomagolás (a kereskedő nem hajlandó együttműködni), félrevezető tájékoztatás vagy reklám, stb.

Ha nem egy szokványos kereskedővel kapcsolatos panaszról van szó, hanem bűncselekmény gyanúja merült fel, akkor a szokásos rendőrségi feljelentést kell tenni a kereskedő boltja/székhelye szerinti illetékes rendőrségen.

Az „aranyos trükkök” kategóriájában felsorolt tevékenységek közül a „kamatos arany” és a „zugzálogház” bejelentésének az MNB-hez kell megérkeznie.

Az aranybefektetés adózása

Aranyeladás után hogyan kell adóznom?

Ha megvan a beszerzési számla, akkor a vásárlás és az eladás közti nyereség képezi az adóalapot, mely 15%-kal adózik. Például: eladási ár: 1.400.000 Ft, vételi ár: 1.000.000 Ft; különbözet: 400.000 Ft; adó: 60.000 Ft. Amennyiben nincs már meg a beszerzési számla, akkor az eladási érték 25%-a képezi az adóalapot, mely szintén 15%-kal adózik. Például: eladási ár: 1.400.000 Ft; adóalap: 350.000 Ft; adó: 52.500 Ft. (Jelen számítás csak tájékoztató jellegű, és semmiképpen sem számít adótanácsadásnak.)

Az adójogszabályok gyakori változásai miatt feltétlenül érdemes adótanácsadóval felvenni a kapcsolatot, ha nagyobb összegről van szó.

Hogyan gyártják az aranyrudakat, aranyérméket – Ismertető + videók

Az aranytömb és ezüsttömb gyártásához méret szerint szortírozott arany vagy ezüst granulátumot használnak, melyet pontosan kimérnek, majd a robotkar az öntőformákba juttatja a nemesfém granulátumot. A folyamatos üzemű olvasztókemencébe jutva az öntőtégelyekben lévő granulátum megolvad, és kitölti az öntőformát. Az öntőformából a kész és lehűlt arany- vagy ezüstrudat egy robotkar kiemeli a formából, és a tömb a polírozó alá kerül. Ezt követően a rúd tetejére préselik a gyártó cég logóját, a súlyadatokat és egyéb jellemzőket, majd egy forgó fejjel ellátott jelölő ráviszi az aranyrúdra a rúdsorszámot. Az alábbi videó egy automatizált arany- és ezüsttömbgyártó gépsort mutat be.

Az alábbi videó az ausztrál Perth Mint üzemében készült, és a 100 grammos Perth Mint aranylapkák gyártását mutatja be. A félkész 100 grammos aranylapkák felszínére nagynyomású présgéppel viszik fel a mintákat. A hátoldal attraktív, ugró kengurukat formáz, míg az elülső oldalra a Perth Mint logóját préselik rá. A certifikátba csomagolt Perth Mint aranylapkák hétféle méretben készülnek: létezik belőlük 5, 10, 20 grammos, 1 unciás, 50 és 100 grammos, továbbá 10 unciás is.

Ez a videó pedig az Argor-Heraeus mendrisiói üzemében készült Dél-Svájcban, és a 100 grammos préselt lapkák gyártását mutatja be. A lapkákat aranylemezből vágják ki, majd súlyellenőrzés után az aranylapka a csomagolásba kerül, amely egyúttal a certifikátot is tartalmazza. A videó egy rövid jelenetet mutat be az érmegyártásból is. Az ún. blank, azaz üres aranyérmékbe nagynyomású gépekkel préselik bele a mintát.

A CoinWeek videójában részletesen bemutatják, hogyan készül az 1 unciás Bécsi Filharmonikusok aranyérme. A több mint 800 éves pénzverde Bécs szívében található.

A folyamat a blank érmék gyártásával kezdődik. Ebben a teremben mintegy 40 millió dollár értékű arany található egy időpontban. A blank jelentése üres, csupasz, azaz veretlen. A blank érméket feltekercselt aranylemezből gyártják. Egy gép vágja ki a veretlen érméket az aranylemezből, majd a kilyuggatott lemez visszaolvasztásra kerül, és ismét lemezt hengerelnek belőle, így hasznosítják újra a maradékot. A kivágott, veretlen 1 unciás érméket mossák, így készítik elő a következő munkafolyamatot.

A gyártás az érmeverő szobában folytatódik. A felvételen látható, hogyan cserélnek ki egy törött verőtövet. Az érmegyártásnál szokványos, hogy a nagy nyomás miatt az acél verőtövek megsérülnek, ilyenkor nemcsak a sérült részt, hanem a verőtő mindkét részét ki szokták cserélni, majd a csere után néhány próbadarabot gyártanak, hogy teszteljék, helyesen lett-e beillesztve a verőtő. Ezután folytatódhat a gyártás. A precíziós érmeverőgép másodpercenként kb. 1 db 1 unciás aranyérmét gyárt, a levert érmék pedig hornyolt műanyag tálcára csúsznak rá. A műanyag tálcákat átviszik a minőségellenőrzési és csomagoló szobába. A minőségellenőrök tüllpapírt tartanak az érmék fölé, hogy jobban előtűnjenek az esetleges karcolások, de kézi nagyítóval is átnéznek minden egyes érmét. Ezt követően pár mozdulattal érmetubusokba töltik a kész érméket, és lezárják azokat.

Az arany előállításának folyamata - Aranybányászat, ércfeldolgozás, aranykinyerés ércből

A bányanyitás az adott terület geológiai vizsgálatával kezdődik, arany előfordulásának jeleit keresve. A terepgeológusok megvizsgálják a felszínen lévő kőzeteket, és regionális geológiatérképet szerkesztenek. A következő lépés a bányanyitás szempontjából a perspektivikusnak tűnő területeken való geofizikai és geokémiai vizsgálatok elvégzése. Geofizikai vizsgálatokkal képesek a földfelszín alá hatolni, majd 3 dimenziós térképet létrehozni. Azonban a föld alatti érctestek kiterjedésére és fémtartalmának meghatározására hitelesítő fúrásokat kell végezni. Amennyiben a fúrások eredményének kiértékelése után is pozitív a kép, és úgy tűnik, hogy érdemes aranybányát nyitni a szóban forgó területen, elkészíthető a megvalósíthatósági tanulmány. Ehhez még több és pontosabb fúrást kell végezni, hogy véglegesíthető legyen a fúrások kiértékelésével kirajzolódó 3 dimenziós érctest, a föld alatti arany előfordulási térképe, és hogy a bányatervhez szükséges számításokat el lehessen végezni. Majd környezetvédelmi és társadalmi hatástanulmányt kell végezni, valamint a vezetők és a terület lakosságának bevonásával párbeszédet kell lefolytatni. Ekkor adható be az engedélykérelem a bányanyitásra, amely a rekultivációs tervet is tartalmazza. A bányaengedély kiadását követően kezdődhet a kitermelés.

A fejezet végén megtekinthető film egy felszíni bányát mutat be, ahol a robbantást kivitelező robbantómesterek a furatokba helyezik a robbanóanyagot, majd a szirénajelzést követően végrehajtják a láncrobbantást. Egyszerre csak egy blokkot robbantanak. A labormérések alapján alakítják ki a kitermelési és robbantási tervet. Az érc nemesfémtartalma és kémiai jellemzői alapján (pl. ha szulfidokat is tartalmaz a kőzet) sorolják be egy-egy blokkba a robbantandó kőzetet.

A jövesztett kőzeteket az érctartalmuk alapján szortírozzák deponálandó meddőkre, kis érctartalmú vagy magasabb érctartalmú kőzetekre.

A kitermelési tervre hatással lehet az arany árfolyama is, hiszen, ha a kitermelési költség szintje alá esik az arany ára akkor ideiglenesen nem éri meg feldolgozni a kis nemesfémtartalmú kőzeteket, hanem ilyenkor inkább a bánya legjobb területein végeznek kitermelést, és a többi területet pihentetik, vagy deponálják a kevésbé jó kőzeteket egy későbbi feldolgozás céljából.

A kisebb érctartalmú kőzeteket cianidos átitatással kezelik és az átszivárgó folyadékot – mely komplex oldatba viszi az aranycianidot – felszíni tárolókba gyűjtik (ez utóbbit nem mindenütt engedélyezik ma már) a további feldolgozás előtt. Ezt követően az oldatot szénnel telítik, ami magához köti az aranycianid szemcséket majd kezdődhet a következő feldolgozási fázis.

A nagy nemesfémtartalmú kőzeteket közvetlenül az őrlőbe viszik, és (zárt rendszerű) cianidos kezelésnek vetik alá, hogy aranycianid komplex formájában oldatba vigyék a nemesfémet. Ha magas az érc szulfid tartalma, akkor előbb nedvesen őrlik, majd az ércet autoklávban pörkölik, hogy a nagy nyomás és az oxidációs hevítés hatására a szulfidos kötésből szabadulni tudjon az arany. Ez az előfeldolgozás a cianidos eljárás előtt.

Végül az összes korábbi folyamat egyesül a további feldolgozás során. A folyékony, nagy nemesfémtartalmú iszapot centrifugában koncentrálják. Ekkor még az aranycianid szemcsék karbonrészecskékhez vannak tapadva. A végső lépés az arany elektrolitoldatba vitele, és az arany, ill. ezüst kiválasztása a katódon elhelyezett hálón.

Ezt követően készíthető el a bányatársaság kohójában a bánya végterméke, az ún. dore bar, amely körülbelül 85%-ban aranyat és 15%-ban pedig ezüstöt és egyéb anyagokat tartalmaz. A doré rudakat európai finomítókba küldik, amelyek aztán majd szeparálják és finomítják a rudakban lévő fémeket. Ha a bánya kimerül, akkor következhet a rekultiváció.

A részletes kisfilm a világ egyik legnagyobb aranybánya-társaságának (Newmont) a nevadai bányájában készült, és szemléletesen mutatja be egy aranybánya nyitását, működését, az ércfeldolgozást, továbbá a doré rudak (a bányát elhagyó végtermék) öntését. A folyamatok és a használt eljárások az adott bányára, vagyis érckészletre optimalizáltak, így egy másik bányában ettől kissé eltérő feldolgozási módszerekkel találkozhatnánk.

Aranyvásárlással kapcsolatos alapfogalmak

Hány gramm egy uncia arany?

Egy uncia arany 31,103 gramm színaranyat tartalmaz. Bizonyos aranyérméket a színarany mellett egyéb anyaggal (réz, ezüst) is ötvöznek, ilyenkor az érme bruttó súlya meghaladja az egy unciát, azonban a színaranytartalma mindenképpen 31,103 gramm.

Hány karátos a befektetési arany?

A befektetési arany rudak és a színarany érmék jellemzően 24 karátos színaranyból készülnek. Ötvözött aranyérmék készülhetnek 23,66 karátos aranyból (986 ezrelékes tisztaság, pl. dukát újraveretek), 22 karátos aranyból (916 ezrelékes tisztaság, pl. amerikai Arany Sas „American Eagle”, dél-afrikai Krugerrand), vagy 21,6 karátos aranyból is (900 ezrelékes tisztaság, pl. 20 koronás, 20 frankos Lajos arany, Helvetia-Vreneli).

Hogyan számolják a karátot arany esetében?

A színaranyat 24 karátosnak számolják. Ha megszorozzuk a 24-et az érme tisztaságával (azaz azzal, hogy hány százalékban tartalmaz aranyat) megkapjuk az arany karátszámát, amelyből az adott befektetési arany termék készült. A gyakorlatban azonban csak ritkán használják a karátszámot, inkább az érme tisztaságát fejezik ki ezrelékben (azaz például nem azt mondják, hogy „22 karátos aranyérme”, hanem hogy „916-os aranyérme”)

Mivel manapság az aranyérmékkel már ritkán fizetnek, ezért nem szükséges ötvözőanyagokkal növelni az érmék keménységét. Ezért az újonnan gyártott befektetési aranyérmék többsége színarany, azaz 24 karátos arany.

Mit jelent a négy kilences tisztaság (0.9999)?

Jelenleg a befektetési aranyak többsége négy kilences tisztaságú. A négy kilences tisztaság azt jelenti, hogy az arany mindössze 1 tízezred szennyezőanyagot tartalmazhat az aranyon kívül. Ez megfelel 99,99%-nyi tiszta aranynak. A finomítók jelenlegi technológiájával ennél tisztább aranyat azért nem érdemes előállítani, mert többe kerül a tisztaság növelésére fordított költség, mint a kinyert aranytöbblet. Laboratóriumban azonban lehetséges még ennél is tisztább arany előállítása is.

Van három kilences, vagy öt kilences tisztaságú arany?

Igen, van három kilences (999 ezrelék, azaz 99,9%) tisztaságú aranyból vert érme, pl. a kínai Panda érme.

A kanadai pénzverde 2014-től ver öt kilences tisztaságú (99,999%) érmét is, a Vadon Szava sorozat formájában. A négy kilences tisztaság fölötti tisztításnak igazából csak marketingértéke van, mert még 1 kiló arany vásárlásánál is mindössze 0,09 gramm az aranytartalomban való eltérés, ami tízezer forintos grammár esetén mindössze 900 Ft.

Habár 1 kg három kilences aranynak körülbelül 9000 forinttal olcsóbbnak kellene lennie, mint 1 kg négy kilences aranynak, ennek ellenére egy kilónyi három kilences Panda érme drágább, mint egy kilónyi négy kilences Kenguru érme, mivel a pénzverde drágábban adja.

Mit jelent a Good Delivery szabvány?

A Good Delivery aranytömb kifejezés leszállításra alkalmas minőségű aranytömböt jelent. A londoni nemesfém-kereskedők szövetsége állapítja meg, hogy mely gyártóknak a rúdjait lehet a londoni nemesfémpiacra beszállítani. A beszállítás leggyakrabban 400 unciás aranytömbökben történik. A Good Delivery listára felkerült gyártókat a londoni nemesfém-kereskedők szövetsége folyamatosan ellenőrzi. Az előállított aranytömbökre szigorú méretbeli és minőségi szabványok érvényesek. A Good Delivery lista másik neve Gold List, ez magyarul „arany listás gyártókat” jelent: a lista a londoni nemesfémpiacra beszállítási joggal rendelkező gyártókat tartalmazza.

Milyen információk láthatók az aranyrúd, aranytömb felszínén?

Az aranytömb felszínébe vésve minden lényeges információ megtalálható az aranyrúdról, így az arany tisztasága, a termék súlya, a gyártó logója, a rúd sorszáma, és esetleg annak a cégnek a logója, akinek a megrendelésére a rudat készítette a rúdgyártó cég.

Régebbi rudak esetében előfordul, hogy nincs rúdsorszám, de ezek a rudak is eladhatóak, mert a kereskedő a különbözet megfizetésével be tudja cserélni új rúdra.

Gyártathat-e bárki aranyrudat?

Elméletileg igen, de gyakorlatilag olyan nagy mennyiségre kell kiadni gyártási megbízást, hogy csak a nagy nemzetközi bankok és a rendkívüli forgalmat generáló cégek szoktak saját márkás rudakat gyártatni. A legtöbb aranyrudat maguk a gyártók hozzák forgalomba.

A magyar cégek közül a BÁV gyártat az Argor svájci finomítóval saját márkás aranyrudat, de csak a BÁV saját üzleteiben forgalmazza, mert más aranykereskedők inkább a Münze Österreich vagy az Argor saját logós termékeit árusítják. Visszavásárlás esetén azonban a BÁV-Argor rudak is forgalomképesek, bármelyik aranykereskedő megvásárolja őket, mert ékszergyártóknak, ékszerészeknek eladhatóak, vagy becserélhetőek más aranyrudakra.

Adnak-e certifikátot aranyvásárláskor?

A certifikátot a gyártók illesztik az aranytömb mellé, mely az aranyrúd/aranylapka tulajdonságain felül a gyártóról is tartalmaz információt. A kisebb méretű aranylapkákat (100 grammig) általában hitelkártyaszerű kiszerelésben árusítják. Az ennél nagyobb aranytömbök, aranyrudak esetében különálló papírlapot adnak.

Nem minden aranytömbhöz jár certifikát, például a Magyarországon legelterjedtebb Argor-Heraeus svájci gyártó által gyártott, Münze Österreich típusú 250 gramm fölötti tömbökhöz nem jár. Ennek oka, hogy a kereskedők úgyis az aranytömböt vizsgálják, nem pedig a certifikátot, míg ha a certifikát elszakad, akkor a rudat csak enyhe diszkonttal lehet megvenni.

Az eleve certifikát nélkül forgalmazott aranyrúd ilyen értelemben könnyebben kezelhető visszavásárláskor.

Gyakori kérdések befektetési arany vásárlás témakörben

Kell-e értesíteni a NAV-ot, ha aranyat veszek?

A nemesfém-kereskedőnek nincs jelentési kötelezettsége arról, hogy valaki aranyat vásárolt nála. Bejelentési összeghatár sincs. Az aranykereskedőnek viszont kötelessége betartani a pénzmosási szabályokat, azaz meg kell őriznie az ügyfelek készpénzes vásárlásaihoz tartozó azonosítási adatlapokat, amelyeket a hatóságok később ellenőrizhetnek.

Mik a főbb pénzmosási szabályok, amiket be kell tartani aranyvásárláskor?

A készpénzes aranyvásárlásra a készpénzkezeléshez, pénzváltáshoz hasonló pénzmosási szabályok vonatkoznak. Átutalásos fizetésnél nem kell azonosítási adatlapot felvenni, de készpénzes fizetésnél a banki azonosításhoz hasonlóan fel kell venni az ügyfél adatait, és 8 évig tárolni is kell azokat. Az aranykereskedők többsége az azonosítási adatlapokat offline tárolja, melyek meglétét a NEHITI szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Az azonosítási összeghatár a nemzetközileg elfogadott 1000 eurónak megfelelő, jelenleg 300.000 forint. Ekkor csak be kell mutatni a személyit, viszont 3,6 millió forintot meghaladó vásárlásnál (vagy ha 1 éven belül eléri az ügyfél a 3,6 millió forintnyi készpénzes vásárlást), akkor le is kell másolni az azonosító okmányokat, és tartósan meg kell őrizni a másolatokat. Magyarországon (egyelőre) nincs készpénzes vásárláshoz kötött felső értékhatár, így egészen nagy volumenű készpénzes ügyleteket is lehet kötni.

Ha az ügyfél letéti őrzést is kér vagy aranyszámlát nyit, akkor vagy személyesen, vagy az online bankszámlanyitáshoz hasonló távazonosítással lehetséges számlát nyitni, melyet a kereskedő rendszere kontrollál.

Átutalásos aranyvásárláskor vagy az aranykereskedő internetes rendszerében történő aranykereskedés során a pénzmozgás bankszámlákon keresztül történik, amiket az aranykereskedő banki partnerénél működő automatizált figyelő rendszer ellenőriz pénzmosás szempontjából. Emiatt az aranykereskedő nem köteles külön pénzmosás-ellenőrző rendszert üzemeltetni az átutalásos ügyletekre. Az arany vásárlási/eladási tranzakciókat a banki partner rendszere nem látja, és az ügyfelek adataihoz sem fér hozzá.

Aranyérmét vegyek vagy aranylapkát?

Az aranylapkák előállítási költsége jellemzően valamivel alacsonyabb, mint az aranyérméké. Az eltérés azonban többnyire egy százalékon belül marad. A befektetési érmék nagy előnye, hogy teljesen globálisak, és a világ minden részén ismerik őket. Lehetséges, hogy a kereskedő jobb áron vásárol fel egy (karcmentes) érmét, mint hasonló súlyú aranylapkát. A különbség viszont ebben az esetben is csak maximum 1-2% szokott lenni.

Lehet-e készletről vásárolni aranyat?

Igen, minden komolyabb aranykereskedő jelentős készletet tart. Nem ritka, hogy több százezer euróért is lehet készletről vásárolni. Nemcsak készpénzért, hanem átutalással is lehet készletről vásárolni, mivel az utalások is szinte valós időben teljesülnek.

Milyen összeghatárig lehetséges a készpénzes aranyvásárlás?

Magyarországon (jelenleg) a készpénzes vásárlásnak nincs felső határa, ez pedig számos egyéb európai országgal szemben előnyt jelent. Természetesen a készpénzre vonatkozó pénzmosási szabályokat be kell tartani.

Bankkártyával lehet-e aranyat venni?

Igen, újabban egyre több aranykereskedőnél lehetséges a bankkártyás fizetés a helyszínen, POS terminálon, vagy website-on vPOS terminálon keresztül. Biztonsági okok miatt ennek felső korlátot szabhatnak, ill. a termék némileg többe kerülhet, hiszen a kártyatársaság a kereskedő felé jutalékot számít fel. A készpénzfelvételi díjak emelkedése miatt, azonban ma már versenyképes a bankkártyás fizetés.

Aranyszámla-egyenleg feltöltésre is használható a bankkártya, ami nagyon praktikus, mert azonnal arany vásárolható belőle, akár 0-24-ben, hiszen az internetes aranybefektetéssel szemben ma már ez elvárás.

Azonnal elvihetem-e a megvásárolt aranyamat?

A nagyobb kereskedők jelentős készletet tartanak, így legtöbbször azonnal átvehető a kifizetett áru. Ha valamely termékből sok kell, előfordulhat, hogy nincs készleten, de pár nap várakozást követően a kereskedő tud szállítani.

Házaló ügynöktől érdemes-e aranyat venni?

A komolyabb kereskedő cégek is alkalmaznak tanácsadókat, ügynököket, viszont le kell ellenőrizni a cég honlapját, vagy kétség esetén azt a céget kell felhívni, akit az ügynök képvisel, mert előfordulnak a cégek nevével történő visszaélésék. Különösen gyanús, ha egy ügynök készpénzt szeretne átvenni aranyvásárlás előlegeként.

Ha az ár jelentősen eltér a megfelelő befektetési arany szokványos árától, akkor valószínűleg MLM-konstrukcióban dolgozó ügynökkel találkoztunk. Az MLM nagyon megdrágítja a termékértékesítést, ezért csekély árrésű termékeknél (mint például az arany), nem megfelelő értékesítési forma.

Ajándékba adhatok-e aranyat?

Az arany értékes és szép ajándék. Már egy 2 grammos aranylapka is nagyon jól mutat díszdobozban, ezért akár a lapkák, akár az aranyérmék nagyszerű ajándékok ballagásra, karácsonyra, születésnapra. A számlát kérhetjük eleve a megajándékozott nevére kiállítva.

Átveheti-e más a nevemben az aranyat?

Igen, a szokásos meghatalmazással ez is megoldható.

Magánszemélytől vehetek-e aranyat?

Igen, ennek nincs akadálya, viszont az arany minőségét fokozottan érdemes ellenőrizni, hiszen nagyobb eséllyel futhatunk bele csalókba, ha pl. webes használtcikk, árverés stb. oldalakon próbálunk olcsón aranyhoz jutni.

Ne feledjük, az aranynak tőzsdei ára van, az összes többi rárakódó költség csak néhány százalék az arany árához képest, azaz csodák nincsenek. Ha valaki nagyon olcsón, vagy a tőzsdei ár alatt kínál eladásra aranyat, az nagyon gyanús.

Van-e rúdsorszám-nyilvántartás aranytömbökre?

A gyártók vezetnek rúdsorszám-nyilvántartást, de a későbbi kereskedelmi forgalomban nem kell jelezni, hogy melyik rudat kinek adta el a kereskedő. A forgalomban lévő rudakról rúdsorszám-nyilvántartás nem létezik. Elveszett/ellopott rudaknál viszont van: bizonyos gyártótól, bizonyos sorszámú aranyrudakat „figyelő listára” tesznek, de ez érthető módon kevéssé hatékony, hiszen a rosszhiszemű birtokos első dolga az lenne, hogy átolvasztassa a rudakat, és úgy próbálja meg ékszeralapanyagnak eladni.

Törtaranyat befektetési aranyra át tudok cserélni?

Igen, ez gyakori kérés. Ilyenkor a törtarany felvásárlási ár és a befektetési arany eladási ár közti különbség csökkentése kérhető.

Milyen pénznemben fizethetek aranyvásárláskor?

Gyakorlatilag bármely konvertibilis pénznemben fizethetünk a befektetési aranyért. Magyarországon a legtöbb tranzakció euróban és forintban jön létre, de gyakori a dolláros fizetés is, és ritkán svájci frankban is szoktak fizetni.

Pénzváltási árfolyam aranyvásárláskor - Euróban, forintban vagy dollárban fizessek?

A nagyobb aranykereskedők csak néhány ezrelék pénzváltási marzsot alkalmaznak. A pénzváltási árfolyam gyakran bankközi árfolyamon történik, ami jobb, mint az utcai pénzváltóké. Magyarországon a legjobb árfolyam euróban vagy forintban érhető el, a kettő gyakorlatilag azonos, mert mindkettőből kell készletet tartania a kereskedőnek. Lehet, hogy a dollárt, fontot, svájci frankot ezektől néhány ezrelékkel rosszabbul váltják, mert ezekből nincs napi forgalom és pénzkészlet.

Vannak olyan internetes aranykereskedők, akik egyáltalán nem tesznek árrést az aranyhoz kapcsolódó pénzváltásra, és gyakorlatilag középárfolyamon váltanak, ami számos bank árfolyamánál is kedvezőbb.

Gyakori kérdések befektetési arany eladás témakörben

Aranyat adok el. Kell-e jelenteni a NAV-nak?

Átutalásos kifizetéskor nincs NAV jelentési kötelezettség, azonban kétmillió forint készpénzes összeghatár fölött a felvásárlást be kell jelenteni a NAV felé, adószámmal, vagy külföldi állampolgároknál útlevélszámmal. A jelenlegi kedvező adószabályok miatt utóbbi az ügyfél érdeke is, mert kedvező kulccsal keletkezik adózott jövedelme.

Elveszett az arany certifikát. Mit tegyek?

Nincs ok az aggodalomra. Az egyébként certifikátos aranyrúd akkor is eladható, ha elveszett a hozzá tartozó certifikát. Ilyen esetben az aranykereskedők 1% körüli diszkontot szoktak felszámolni.

Kibonthatom a befektetési aranyat, nem csökken az értéke?

A becsomagolt aranyrúd, aranylapka kibontható a csomagolásból, de ilyenkor számítani kell arra, hogy az aranykereskedő 1% körüli diszkontot fog felszámolni, ha eladásra kerül a sor.

Hol tudom eladni az aranyamat?

Az arany egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag az egész világon forgalomképes. A fejlett országokban nagyon jól ki van építve az aranykereskedelem rendszere, az árrések pedig megfelelően szűkek. Szinte mindenütt találni specialista kereskedőt, aki a nem standard arany termékeket is meg tudja vásárolni. Magyarországon számos törtarany-felvásárló van, azonban a befektetési arany eladásakor érdemes egy befektetési arany forgalmazására szakosodott kereskedőt felkeresni, mert valószínűleg jobb felvásárlási árat tud adni. Ennek az az oka, hogy a befektetési arany kereskedő által felvásárolt érméket, rudakat ismét el tudja adni, ezért magasabb árat is megéri kínálnia felvásárláskor, mint annak, aki be fogja olvasztani az aranyat.

Kell-e a beszerzési számla arany eladáskor?

Bizonyos esetekben előny, ha van beszerzési számla, de biztos, hogy fogunk találni olyan kereskedőt, aki e nélkül is felvásárolja az aranyat.

Karcos az aranyérmém. Eladható így? Mennyit csökken az ára?

Ha a befektetési arany érme kicsit karcos, az csökkentheti az árát, de jellemzően csak 1-1,5%-kal. Amennyiben olyan sérült az érme, hogy már nem hajlandó más megvásárolni a kereskedőtől, akkor 2-3%-ot is csökkenhet az ára, mert be kell olvasztani. A sérült csomagolású befektetési aranylapkák értéke is csökken, mintegy 1%-kal.

Milyen gyorsan tudom eladni az aranyamat?

Az arany a leglikvidebb eszközök közé tartozik, azonnal készpénzzé tehető. A nagyobb kereskedő cégek jelentősebb összeget is azonnal ki tudnak fizetni készpénzzel vagy utalással, de jellemzően 3 munkanapon belül extrém nagy összeget is.

Eladhatja-e más a nevemben az aranyamat?

Igen, ennek nincs akadálya. A szokásos meghatalmazás szükséges hozzá.

Gyakori kérdések arany és más nemesfémek szállítása témakörben

Amerikából szeretnék vásárolni aranyrudat. Kell-e vámoltatni?

Igen, az EU-n kívülről származó aranyrudat vám elé kell állítani, noha egyébként a befektetési aranyon nincs se vám, se áfa. A vámolás során előfordulhat, hogy áfa kauciót kell elhelyezni, amit később visszakap az importőr. Az áfa kauciós igény akkor valószínű, ha a belépési pont szerinti vámhatóság előtt a gyártó nem ismert.

Kivihetem-e az aranyat Magyarországról?

Igen, az EU-n belül az arany szabadon szállítható. EU-n kívülre szállításkor a beléptető ország felé be kell jelenteni a bevitelt egy összeghatár fölött. Ezt érdemes megérdeklődni az illető ország nagykövetségén. Bizonyos országok (pl. Oroszország, India, Vietnám) vámot írhatnak elő az aranyra, vagy beviteli korlátozást alkalmazhatnak, esetleg büntethetik a nagyobb összegű, illegális bevitelt. Nagyobb mennyiség szállítása esetén professzionális értékszállítótól kérjünk ajánlatot. Ebben segítséget kérhetünk aranykereskedőnktől.

Behozhatok-e aranyat Magyarországra?

Igen, az EU-n belül az arany szabadon szállítható. EU-n kívülről történő behozatal esetén be kell jelenteni, valamint a kereskedelmi tételt vám elé kell állítani (noha nincs vám- és áfafizetési kötelezettség).

Vámszabadterületen tárolt ezüst, platina, palládium esetén mikor kell áfát fizetni?

A vámszabadterületen tárolt – egyébként áfás – nemesfémek (pl. ezüst, platina, palládium) után csak akkor kell kifizetni a vámot, ha a nemesfém készletet kihozzák a vámszabadterületről. A vám elé állítás bármelyik EU-tagállamban történhet. Sok esetben a nemesfém-kereskedők vámügynök segítségét veszik igénybe. Ha a beléptetés helye szerinti országban van adószáma a kereskedőnek, akkor a helyi áfakulcs alapján tud értékesíteni, azonban ha távolsági csomagküldéssel juttatja el egy másik tagországba az árut, akkor a fogadó ország áfakulcsával kell értékesíteni az árut (amennyiben az adott évben már túllépte a kereskedő a két ország közti szállítási limitet).

Gyakori kérdések egyéb aranybefektetési lehetőségekről

Ékszert érdemes venni vagy befektetési aranyat?

Az ékszer fazonárat és áfát is tartalmaz, ezért nem helyettesíti a befektetési aranyat. Abban az esetben, ha valaki törtarany árban tud ékszerhez jutni, akkor érdemes befektetésként is tekinteni rá.

Miért nem jó befektetés a törtarany?

A törtarany felvásárlás kényes téma: nagyon kell hozzá érteni, ezért kezdőknek nem javasolt, hogy „piacon” vagy magánszemélytől vegyenek törtaranyat, hiszen sok a trükk. Ráadásul hiába tudjuk grammárra visszaszámolva olcsón megvásárolni, a befektetési arany akkor is többet ér néhány százalékkal, mert a törtaranyból befektetési arannyá való átalakítás költségével számolni kell.

A fizikai arany vagy a bankbetét jobb?

Ha bankbetétként elhelyezünk egy összeget, akkor a bank azt ki fogja hitelezni egy vállalkozásnak, vagy személyi kölcsön formájában magánszemélynek. Amennyiben a gazdaság rosszra fordulásával a hitelt felvevő vállalkozások, magánszemélyek csődbe mennek, a bank is veszélynek van kitéve, így a betétünket esetleg nem fogja tudni visszafizetni. Ilyenkor csak a betétbiztosításra vagy az állam megmentő szerepére számíthatunk. Az arany viszont önmagában hordozza az értékét, és ha birtokon belül vagyunk, akkor krízishelyzetben is számíthatunk az értékállóságára. Ezért a bankbetét mellett a fizikai arany tartása is feltétlenül indokolt.

Papírarany vagy fizikai arany

A nemesfém-kereskedő szakma papíraranynak nevezi az értékpapírosított aranybefektetési konstrukciókat. Ezek az ún. arany ETF vagy ETP értékpapírok, amelyek lehetnek fizikai arannyal fedezettek, vagy csak az arany tőzsdei árfolyamát követő értékpapírok. A fizikai arannyal szemben előnyük, hogy az adásvételük egyszerű egy brókercég vagy bank értékpapírszámláján keresztül, nagy hátrányuk viszont, hogy pont azt a „beépített védelmet” nem hordozzák, amit egy fizikai aranybefektetéstől elvárhatunk. Azaz amennyiben a bankrendszerben problémák támadnak, és csődbe megy a brókercég vagy a bank, ahol az értékpapíraranyunkat tartjuk, akkor csak a BEVA kártalanítására számíthatunk.

Valójában tehát a papíraranyba akkor érdemes fektetni, ha az arany árfolyamára vonatkozóan spekulatív ügyletet szeretnénk kötni, ha az arany által nyújtott biztonsági tartalék funkciót is igényeljük, akkor csakis a fizikai aranybefektetés jöhet szóba.

Legfontosabb hírek
Mennyit nyerne azzal, ha elsőként kapná meg a legújabb piaci híreket?
Feliratkozok ⟶