GoldTresorRegisztráció
GoldTresor
2023.08.31. / Blog > Piaci hírekGoldtresor

Tényleg jön a nemzetközi aranystandard?

Az Egyesült Államok vezette Nyugat kénytelen lesz végignézni, ahogy megszűnik a dollár hegemóniája a nemzetközi kereskedelemben, és a jóléti gazdaságok motorjaként funkciónáló fiat-pénzrendszert leváltják – jósolja Patrick Barron a Mises Institute honlapján megjelent cikkében.

Megtették az első lépést

A dél-afrikai Johannesburgban megtartott BRICS-csúcstalálkozón megállapodás született az első lépésről egy alternatív, árualapú nemzetközi kereskedelmi elszámolási rendszer létrehozása felé, amely minden bizonnyal magában foglalná az aranyat is.

Bár a jelenlegi helyzetet a nyugati demokráciák és a BRICS-országok közötti – egyelőre túlnyomó részt gazdasági - küzdelemként jellemezhetjük, a valódi harc az eszmék csatája - a Keynes-i gazdasági elmélet és az aranystandardot propagáló osztrák iskola között – írja Barron, aki szerint a közelgő világgazdasági rendszerváltozásból az arany kerül ki győztesként, és válik a nemzetközi kereskedelem elszámoló devizájává.

„Keleten” már megrendült a dollárba vetett hit

Barron rámutat arra, hogy a dollár kibocsátást aranystandardhoz kötő Bretton Woods-i rendszer 1971-es megszűnése óta a dollár vásárló ereje 98%-al csökkent az arannyal szemben, ráadásul a fedezet nélküli pénznyomtatás felelőtlen költekezésre késztette az Egyesült Államok és a nyugati államok mindenkori kormányait.

Az elmúlt fél évszázadban mérhetetlen mennyiségben kinyomtatott fiat pénzekkel háborúkat finanszíroztak, az egyének államtól való függését erősítő jóléti programokat finanszíroztak, és a Keynes-i közgazdaságtani elvek alapján mesterséges keresletet generáltak a gazdaság (túl)pörgetésére.

Az ukrajnai inváziót követően bevezetett Oroszország elleni szankciók – beleértve az orosz jegybank nyugaton tartott vagyonának befagyasztását és az orosz gazdasági szereplők SWIFT-rendszerből való kitiltását – megrendítették a „nem-nyugati” tengelyhez tartozó országok bizalmát a dolláralapú pénzügyi rendszerben és felgyorsította az alternatív, árualapú elszámolási rendszer felé való elmozdulást.

A nagyobb devizák leértékelődése az arannyal szemben 1971-2021 között.

Az ábra bemutatja, hogyan értékelődött le a dollár (zöld), az euró (narancs), a svájci frank (fekete) és a brit font (kék) az arannyal szemben a Bretton Woods-i rendszer megszűnése óta.

Az aranyalapú elszámolási rendszer a jövő?

Barron szerint a BRICS által létrehozni kívánt új nemzetközi elszámolási rendszer egyszerre bír politikai és gazdasági előnyökkel – amelyek más országokat is arra fognak késztetni, hogy az új rendszerhez csatlakozzanak.

Az új rendszerben résztvevő országok számára a politikai előny abból származik, hogy egy ország sem lesz képes egyedül befolyásolni a tranzakciók elszámolhatóságát és teljesülését. Ez hatalmas különbség a jelenleg hegemónnak mondható dolláralapú rendszerrel szemben, ahol minden dollárban kötött kereskedelmi ügylet keresztül folyik az USA bankrendszerén.

A gazdasági előny az, hogy az aranyalapú elszámolási rendszerben egy tag csak az export bővítésével tudja bővíteni az importot. Ellenkező esetben az arany elfolyna a nemzet arany elszámolási számlájáról, ami az import felfüggesztését eredményezné, így az aranyalapú rendszer „ösztönzi az egészséges gazdasági gyakorlatot a tagok gazdaságaiban”. 

Ez piaci nyomást gyakorol a tagok kormányaira, hogy reformálják meg belső gazdaságukat a kibocsátás növelése érdekében, a jóléti programokba öntött kormányzati kiadások minimalizálódnak, így a forrásokat a hatékony termelésre lehet fordítani az államapparátus hízlalása helyett – fejti ki Barron.

Ha az új rendszer valóban beválik, idővel a nemzetközi kereskedelem aranyalapú elszámolási rendszere át fog terjedni a tagok belső monetáris rendszereire és a fiat valuták - amelyeket a kormányok kényük-kedvük szerint felfújhatnak vagy leértékelhetnek - a történelem feledésébe merülnek, és Keynes 1924-es, az aranyról szóló jóslata helyett valójában a fiat pénzek lesznek a „barbár relikviák” – zárja cikkét Barron.

Good Delivery Standard aranyrudak sorakoznak szállításra várva

Aranyrudak széfben
A jegybankok ilyen aranyrudakat vesznek az aranytartalékjukba. Ezek azok a rudak, amelyek az esetleges aranystandard fedezetét képeznék.

Goldtresor vélemény


A klasszikus aranystandard előnyeit és hátrányait ebben a cikkünkben tárgyaljuk bővebben.

Kiemelendő az, hogy már a klasszikus aranystandard korában is a pénzügyi elszámoló rendszer hatalmilag legerősebb tagja – akkor Nagy-Britannia - csupán töredékét fedezte fizikai arannyal a kinyomtatott pénznek, szemben a perifériába tartozó országokkal - például az Osztrák-Magyar Monarchia -, ahol a piac megkövetelte, hogy a forgalomban lévő pénz többsége (átlagosan 60% körül) arannyal fedezett legyen.

Ha létre is jönne egy új nemzetközi aranystandard, a szövetség legerősebb tagjai (jelenleg Kína és India) számára ez a régi recept biztosan tartalmaz vonzerőt. Ez ellen hathat, hogy a BRICS+ közös elszámolórendszere vélhetően blokklánc alapon működne, ami a klasszikus aranystandardhoz képest sokkal transzparensebb működést jelentene a rendszerben résztvevő tagok számára.

Legutóbbi bejegyzések

A LEGÚJABB PIACI HÍREK, INFORMÁCIÓK EMAILBEN

Ha elsők között szeretne értesülni a legfrissebb piaci hírekről, információkról, akkor töltse ki az alábbi adatlapot: