GoldTresorRegisztráció
GoldTresor
2023.11.22. / Blog > Piaci hírekJuhász Kristóf (Goldtresor)

Hiába keresnek egymillió uncia platinát

Az éves kereslet 13%-át kitevő hiány furcsa módon egyáltalán nem látszik a platina árfolyamában. Egyelőre!


A fizikai platina piac 1,07 millió uncia (33,28 tonna) kínálati hiánnyal zárhatja a 2023-as évet az idén mintegy 20%-kal bővülő keresletnek és stagnáló kínálatnak köszönhetően, áll a World Platinum Investment Council (WPIC) 2023. harmadik negyedéves jelentésében.

A WPIC tegnap közzétett jelentése 2024-re vonatkozóan további deficitet jelez előre a platina tekintetében, bár lényegesen alacsonyabb, mindőssze 353.000 unciányi (10,98 tonna) mennyiségben, ám ezt a várakozást a félhivatalosan belengetett dél-afrikai bányabezárások még könnyen felülírhatják.

Platina kínálat 2022-ben és a 2023-as ill. 2024-es várható kínálat

Oszlopdiagram a platina kínálatról 2022-ben, és előrejelzés 2023-ban és 2024-ben várható platina kínálatról.
A WPIC a 2022-es évhez viszonyítva idén az alacsonyabb újrahasznosítás miatt csökkenő, 2024-ben pedig stagnáló platina kínálatot vár.

Ketyeg már az árbomba?


Arra, hogy mindez miért nem okozott még platina árfolyam-robbanást, az ad magyarázatot a WPIC szerint, hogy 2020-2021-ben a Covid-karanténok és a félvezető-hiány miatt akadozó autógyártás ellenére a korábban megkötött platina vételi szerződések és határidős kontraktusok fizikai leszállításával az autógyártók jelentős, közel 1 millió unciát meghaladó készletet halmoztak fel a katalizátorokban használatos nemesfémből.

Amit aztán a 2022 vége felé felpörgő gyártás során javarészt az idei évben használtak fel – és szerény tippem szerint a vélhetően recessziót és ezáltal csökkenő autókeresletet vizionáló autógyárak „elfelejthették” újrakötni a készlet utánpótlását biztosító fedezeti ügyleteket.

A Covid-os évek gyártási nehézségei alatti platinafelhalmozást az is indokolhatta, hogy a palládium - amit a 2015-ös dízelbotrány kitörése után kezdtek egyre nagyobb arányban használni a platina helyett az autógyárak - több mint kétszeres áron forgott a platinához képest ezen időszakban.

A nagy autógyárak így egyfajta maguk kreálta CFD-vel fokozatosan építhették le a magasabb értékű palládium készletet és tölthették fel „olcsón” a platina készletüket, amit aztán idén szépen hagytak kifutni, nyomás alá helyezve mindkét nemesfém árfolyamát.

Innen is gratulálva a vélhetően vaskos bónuszokért a Volkswagen Csoport és társai treasury munkatársainak, mindenesetre jómagam és több más elemző véleménye szerint is láthattuk már a padlót a platina csoportba tartozó nemesfémek (PGMs) árfolyamában: a platina dollárban mért unciánkénti ára 14%-kal, a palládiumé több, mint 40%-kal csökkent az év eleje óta.

Az árfolyam-csökkenés a palládium hosszabb távú grafikonját nézve egészen hajmeresztő: az utóbbi években ralizó nemesfém ára jelenleg az 5 évvel ezelőtti árfolyama alatt forog.

Talán itt érdemes megjegyezni, hogy a magyar megtakarítók a viszonylag erős forint miatt ennél nagyobb árfolyamcsökkenést tapasztalhattak, így ők forintban nézve magasabb hosszú távú hozamot remélve szállhatnak be a platina vagy palládium befektetésbe.

A platina kereslet alakulása 2022-ben, és előrejelzés a 2023-as és 2024-es várható keresletről

Oszlopdiagram a platina keresletről 2022-ben, és előrejelzés 2023-ban és 2024-ben várható platina keresletről.
2022-ben 640.000 uncia platinát adtak el a befektők, amivel szemben a WPIC idén +385.000 unciányi befektetési célú keresletet prognosztizál, azaz éves összehasonlításban közel 1 millió unciával nőhet a platina befektetési kereslete.

Platina dollár árfolyam kereszt grafikon 2019 szeptember és 2023 november között

Platina dollár árfolyam kereszt grafikon 2019 szeptember és 2023 november között
A platina dollárban mért árfolyamának alakulása a Goldtresorban 2019. októbere óta.

A palládium dollárban mért árfolyamának grafikonja 2019. októbere óta

A palládium dollárban mért árfolyam grafikonja a Goldtresorból letöltve
Több, mint négy éve nem volt ilyen olcsó a palládium

Az OpenAI drámánál is fordulatosabb lesz a platina sztori?

Az idén októberben volt szerencsém részt venni az LBMA (London Bullion Market Association) és az LPPM (London Platinum and Palladium Market) által fémjelzett Global Precious Metals konferencián, ahol az egyik legnagyobb dél-afrikai bányatársaság magasbeosztású képviselője a szakmai résztvevőknek jelezte, hogy a jelenlegi árfolyamokon nem éri meg kitermelniük a PGM nemesfémeket, ezért jelentős bányabezárásokat terveznek, ráadásul az ESG-követelmények szigorodása miatt el is húzodhat a kitermelési szünet.

A világ éves platina termelésének idestova kétharmadát-háromnegyedét (és a BRICS utolsó betűjét) adó Dél-Afrikában a bányák ugyanis szénerőművekből nyerik a kitermeléshez szükséges energiát, így jelentősen nagyobb ökológiai lábnyomuk van a nyugati országokban található „zöld” bányákhoz képest, ahol ugyan hosszú és költséges beruházásokkal már megújulókból álló energiamixre álltak át - de az ESG-kompatibilis országokban csupán töredékét termelik a platinának Dél-Afrikához képest.

A legnagyobb platina kitermelő országok 2022-ben

Vonal grafikon a világ vezető platina kitermelő országairól a Statista.com oldalról.
A Statista.com grafikája a legnagyobb platinakitermelő országokról: Dél-Afrika (140 tonna) magasan veri a világ többi részét (Oroszország: 20 tonna, Zimbabwe: 15 tonna Kanada: 6 tonna, USA: 3,3 tonna, a világ többi országa: 4,2 tonna)

Ráadásul a - messze lemaradva ugyan, de - második legnagyobb kitermelőnek számító Oroszország által termelt platina az USA- és EU-s szankciók miatt csak a Kínán vagy Indián át vezető kerülőutakon juthat el a nyugati autógyártókhoz. Ezért a dél-afrikai platina- és palládium bányák esetleges bezárásával véleményem szerint a jelentésben prognosztizáltnál akár nagyságrendekkel nagyobb hiány is kialakulhat, főleg, ha ezzel egyidőben a „baráti" kínai autógyártók részére tartanák vissza a kitermelt platinát az orosz bányatársaságok.

Szintén komoly piaci turbulenciát jelezhet előre, hogy a dél-afrikai bányatársaságok egyik legnagyobb befektetőjének számító Coronation vagyonkezelő teljesen kiszórta a PGM-bányák részvényeit portfóliójából. A logika teljesen érthető: hiába emelkedne a platina árfolyama a kieső termelés révén, ha a bányák ez idő alatt zárva tartanak, nem tudnak jelentős profitra szert tenni a magasabb árakból.

Ezekből a folyamatokból kiindulva akár olyan szcenárió is bekövetkezhet, amiben a fizikailag létező, pl.: vámszabad területre betárolt Good Delivery rudak formájában rendelkezésre álló platina huzamosabb ideig komoly felárral foroghat a tőzsdei árfolyamhoz képest, de persze az is elképzelhető, hogy ez az állapot mindössze néhany napig, vagy csupán pár óráig állna fönn.

Érdekelnek a nemesfém piac titkai?

Kristóf nyitja meg előadásával az I. Budapesti Nemesfém Konferenciát 2023. november 30-án a Bank Centerben, ahol téged is várunk sok szeretetettel, akár személyesen, akár online.

A konferencián személyesen is találkozhatsz a Goldtresort üzemeltető Conclude Zrt. vezetőivel és a világ minden tájáról érkező előadóktól tudhatsz meg igazi nemesfémpiaci műhelytitkokat.

A konferenciát záró kerekasztal-beszélgetésen pedig exkluzív, sehol máshol nem hallható információkat tudhatsz meg az arany és más nemesfémek jövőjéről! 

Legutóbbi bejegyzések

A LEGÚJABB PIACI HÍREK, INFORMÁCIÓK EMAILBEN

Ha elsők között szeretne értesülni a legfrissebb piaci hírekről, információkról, akkor töltse ki az alábbi adatlapot: